Stadsgids Bewaar

Amsterdamse gracht in Artis laat vervuiling zien

Amsterdamse gracht in Artis-aquarium vernieuwd
Amsterdamse gracht in Artis-aquarium vernieuwd © Artis

In Artis is de Amsterdamse gracht in het aquarium vernieuwd. Bezoekers worden met de nieuwe gracht bewust gemaakt van de consequenties van plastic afval in de grachten.

In het aquarium in Artis is al jaren een van de aquaria ingericht als Amsterdamse gracht,  compleet met fietswrak, zodat bezoekers kunnen zien hoe de grachten er onder water uitzien.

Behalve vissen drijft er in de Amsterdamse grachten ook veel plastic rond, dat passanten gedachteloos in de grachten hebben gegooid. Sinds 2010 zijn de grachten veel schoner geworden door de drijfboten die dagelijks 3500 kilo afval uit het water scheppen, maar niet alles kan er worden uitgehaald.

Van het plastic dat in de grachten achterblijft, brokkelen triljoenen kleine plastic deeltjes af: microplastics.

Waterkwaliteit
Iconen op de kademuur in het aquarium wijzen bezoekers erop dat deze microplastics in het grachtenwater effect kunnen hebben op de waterkwaliteit. Bovendien krijgen dieren die in en bij het water leven deze microplastics binnen, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Lees ook: Veel van het plastic afval komt uit de stad

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.