Stadsgids Bewaar

Amsterdamse fotograaf duikt in wereld van de maffia

flats en bewoner
flats en bewoner © Kristian van Kuijk

Amsterdammer Kristian van Kuijk (37) reisde begin maart naar de beruchte Italiaanse wijk Scampia af en legde de buurt, die bekendstaat als de thuisbasis van de Napolitaanse maffia, vast met zijn analoge camera.

Of hij echte maffiosi heeft gezien, weet de Amsterdamse fotograaf niet. "Er hingen wel wat ongure types rond met veelal dure spullen die niet op hun plek leken. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat de Napolitaanse camorra in deze buitenwijk wonen. Zij kunnen zich rijkere buurten veroorloven."

Van Kuijk raakte geïnspireerd door de film Gomorra en de gelijknamige Netflix-serie. "Ik was zo onder de indruk dat ik besloot om er een keer heen te gaan." Zijn minimale Italiaans - 'Daar heb ik me echt in vergist, niemand spreekt daar Engels' - hield Van Kuijk niet tegen en begin maart vloog hij naar Napels.

Scheepszeilen
Met name het grote nieuwbouwproject Vele die Scampia (zeilen van Scampia), waar een deel van de film zich afspeelt, in een buitenwijk van Napels trok hem aan. "De gigantische flats uit de jaren 60 en 70 die door hun vorm op grote scheepszeilen lijken, waren ooit het toonbeeld van een vooruitstrevende manier van stadsvernieuwing. Alle goede bedoelingen ten spijt, Vele die Scampia heeft niet zo lekker uitgepakt. Het deed me een beetje aan de Bijlmer denken."

Door gebrek aan politie in de wijk werden de grauwe woontorens al snel overgenomen door de Italiaanse maffia en verpauperde Scampia in korte tijd.

Alle goede bedoelingen ten spijt, 'Vele die Scampia' heeft niet zo lekker uitgepakt

Een week lang dwaalde Van Kuijk door de verlate en vergane glorie van Scampia. "Het gros van de appartementen staat leeg, maar hier en daar wonen mensen." Hij zag gezinnetjes die er in betrekkelijke harmonie het beste van maakten, maar ook stuitte hij op minder aangename taferelen.

Dronkaard
"Ik wilde de flats heel graag van binnen zien. Een man vroeg me op de koffie. Eenmaal binnen realiseerde ik me dat het een dronkaard was. Aan de keukentafel zat zijn vrouw stoïcijns te roken. Toen ik weg wilde, liet de man me niet gaan. Hij werd agressief. Met de leugen dat een vriend beneden op me stond te wachten, kon ik uiteindelijk wegkomen. Dat was wel even spannend."

Oorspronkelijk stonden er zeven flats, daarvan zijn er reeds drie gesloopt. Voor nog eens drie torens wacht begin volgend jaar de sloopkogel. "Eentje houden ze over, daar komen kantoren in. Ik vind het erg dat de zeilen van Scampia met de grond gelijk worden gemaakt. Het is erfgoed, zulke flats vind je nergens."

Donderdag 23 maart toont van Van Kuijk zijn werk in The Workshop Galerie. De foto's zijn te koop en de opbrengst van de expositie gaat naar Fondazione Angelo Affinita, een stichting die opkomt voor kansarme kinderen uit Scampia.

The Workshop Galerie
Daniël Stalpertstraat 76
Donderdag 23 maart, 17.00 tot 22.00 uur