Stadsgids Bewaar

Amsterdam krijgt stiltecafé in binnentuin Bos en Lommer

De binnenplaats is door vrijwillige buurtbewoners al omgetoverd in een florerende moestuin. Het stiltecafé moet deze zomer de boel afmaken.
De binnenplaats is door vrijwillige buurtbewoners al omgetoverd in een florerende moestuin. Het stiltecafé moet deze zomer de boel afmaken. © Stiltecafé

In de binnentuin van de Jasper Leijnsenstraat, waar tot vijf jaar geleden een verwaarloosd pierenbad lag, komt een stiltecafé mét moestuin, waar bezoekers kruiden voor thee of groenten voor salades kunnen plukken.

Het idee komt van kunstenares en omwonende Natascha Hagenbeek, die van de gemeente vijf jaar geleden de verweerde speelplaats in een binnentuin van Bos en Lommer mocht omtoveren in een moestuin. 
Die moestuin groeit inmiddels volop, in een speciale kas worden tomaten geoogst en tussen al het groen kunnen bezoekers rustig een theetje drinken.

Maar niet iedereen weet de groene oase te vinden. Hagenbeek: "De tuin zit vrij verstopt, in een woonstraat, achter grote deuren. Door er in de weekenden een openbaar stiltecafé te openen hoop ik dat het de drempel verlaagt en men hier een rustig plekje zoekt om in alle rust bij te komen van de drukte van de stad."

Kruiden plukken
Met de opbrengsten van een succesvolle crowdfundingcampagne en een gemeentesubsidie heeft Hagenbeek nu de mogelijkheid de kas te bestraten, te investeren in stoeltjes en een 'Japansachtig kioskje', waar mensen thee kunnen kopen, of iets lekkers. "Vervolgens kun je een stoeltje tussen de bloemen zetten, wat kruiden plukken voor je thee en een boek lezen, of op je computer werken."

De tuin wordt vrij toegankelijk en moet nog voor de zomer openen. Let op: je moet dus wel een beetje stil zijn in het stiltecafé. Hagenbeek: "De tuin is 1200 vierkante meter groot dus je zal niet enorm snel last van elkaar hebben. Ik zal niet naar fluisterende mensen sissen dat ze helemaal stil moeten zijn."

Stiltecafé en moestuin
Jasper Leijnsenstraat 21

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.