Stadsgids Bewaar

Altijd weer die discretie. Dat zit diep bij die Gouden Sleutels

In Gouden Sleutelstenue: Rob Terwijn (Swissôtel), Onne Schepel (Okura), David Fransman (American Hotel) en Meindert Luchthart (Die Port van Cleve).
In Gouden Sleutelstenue: Rob Terwijn (Swissôtel), Onne Schepel (Okura), David Fransman (American Hotel) en Meindert Luchthart (Die Port van Cleve). © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: bijeenkomst van De Gouden Sleutels.

De mannen van De Gouden Sleutels. Alleen die naam al.

De Gouden Sleutels is een genootschap van hotelconciërges, vanaf vier sterren dan. Het ruikt meteen naar een geheim verbond tussen de ridders van de nacht, met geheimen en codes en adresjes, vooral die in het rafelrandje.

Ik was zelf ooit nachtportier, in het Ibis Hotel vlak naast CS toen dat in 1992 opende. Ideale bijbaan voor een geschiedenisstudent ­zonder haast.

Als inwijding kreeg ik van de nachtportier-oudste een telefoonnummer. Dat moest ik bellen als een gast een escort wilde. De deal was: van de 300 gulden voor een uur kreeg de nachtportier er 100, het meisje ook 100 en de laatste 100 was voor haar chauffeur/beveiliger, buiten.

Voor het meisje was het dus zaak zo'n klant voor een tweede uur te strikken. Dan waren 200 gulden voor haar en alleen nog 100 voor de chauffeur.

Andere tijden, ver voor internet en mobieltjes. Wat ik nu vooral raar vind, is hoe normaal ik het toen vond.

Pikante verzoekjes

De mannen van De Gouden Sleutels verzamelen in Bistro Berlage. Die is helemaal verbouwd én heeft een nieuwe kaart, dus is een kleine proeverij altijd nuttig met de mannen die dagelijks meermaals kunnen zeggen: "Off course, sir. May I suggest Bistro Berlage? Completely renovated! Shall I call you a taxi?"

Het genootschap heeft dan ook vele donateurs. Van het Rijksmuseum tot de PC Hooft, het hele botengebeuren, limousines, restaurants, diamantairs, de lijst telt 160 sponsors.

Als topconciërge moet je top-­advies kunnen geven tenslotte.

Wat bijeenkomst De Gouden Sleutels
Waar Bistro Berlage, Beursplein
Wie Marcel Schonenberg, Michiel Lindenbergh, Herb van Drongelen, Robin van Kooten, Ben Voogd
Wanneer Maandag 29 januari, 17.30 tot 19.30 uur

Drank en spijs
***
Sfeer ****
Hans hoorde: “Heb je nog genoeg papier? Anders regel ik wat, hè.” Vakwerk

Erelid Robin van Kooten: "De gasten in onze hotels betalen 350 euro per nacht. Ze hebben veel geld en geen tijd. Dus zeggen ze tegen de conciërge: 'My name is Smith, I'm here four days: take care of me'."

Spannend!

Maar helaas, over de pikante verzoeken of handeltjes geen woord natuurlijk. Discretie, altijd weer die discretie. Dat zit diep bij die Gouden Sleutels.

Wereldwijd, dat krijg ik wel allemaal te horen, heeft Les Clefs d'Or zo'n vierduizend geballoteerde leden in 34 landen, en 65 leden in Nederland. Zitten daar eigenlijk veel vrouwen tussen?

Er volgt een kleine brainstorm tussen conciërges. "Eentje in het Pulitzer. Dominique." "En Mireille in het Waldorf Astoria."

"En vroeger hadden we er nog eentje. In Den Haag."

Mijn vraag is al beantwoord.

Mooi vak, dat wil Ben Voogd nog graag kwijt. 15 jaar in het Hilton en daarna nog 32 jaar in het Renaissance Hotel. "Ik ben nu gepensioneerd. Maar af en toe word ik toch nog gebeld, voor een adresje of zoiets. Dan doe je toch nog mee."

Schitterend.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.