Stadsgids Bewaar

8 weekendtips: doorpakken met feest of lekker uitrusten

Niet echt handig als je een kater van Koningsdag hebt: in de zweefmolen van de Aprilfeesten.
Niet echt handig als je een kater van Koningsdag hebt: in de zweefmolen van de Aprilfeesten. © Floris Lok

Doorpakken of rust pakken na al het oranjegeweld? Van een rustgevende narcissenexpeditie tot een dampende 'katernacht' in het Skatecafe: het kan allemaal dit weekend.

Ga gewoon door met feesten!
Gewoon doorgaan schijnt het beste medicijn tegen een kater te zijn. Dat vinden ze bij Skatecafe in Noord ook. Daar kun zaterdag je brakkigheid wegdrinken met een speciale 'Katernacht'. Nee, er zullen geen echte katers aanwezig zijn, maar je vindt wel het Skatecafe dj Team en Jazzy Jasper achter de draaitafels. Zij draaien eighties muziek. Als je nog puf over hebt, kun je ook nog sjoelen.
Zaterdag (22.00-03.00) gratis, Skatecafe

Ook in Claire kun je door met feesten. Ray Fuego komt namelijk optreden. De rest van de avond verzorgen dj's, waaronder lokale lievelingen Mairo Nawaz en Vic Crezée, de muziek.
Zaterdag (23.00-06.00) €15, Claire

Tot en met zondag kun je naar hét bacchanaal van de Nieuwmarktbuurt: de Aprilfeesten. Het is een groots buurtfeest op de Nieuwmarkt, met reuzenrad, een foodtruck, de Levende Jukebox en bandjes.
Tot en met zondag (23.00) gratis

Pak lekker de rust!
Toe aan een kalme middag na alle oranjegekte? In het Muziekgebouw aan 't IJ wordt  de stille film Sunrise uit 1927 vertoond. Stil blijft het niet: Franse pianist Alexandre Tharaud improviseert live de filmmuziek.
Zaterdag (20.15) €27,50, Muziekgebouw aan 't IJ

Liever wat frisse lucht? Bij tuinpark Nieuw Vredelust in Duivendrecht kun je tachtig verschillende soorten narcissen bekijken. De narcissenroute bevat vroeg- en laatbloeiers, dus er is altijd wat te zien.
Tot en met 31 mei (10.00-17.00) gratis, Buitensingel 4 

The Color Purple in een loods
The Color Purple, gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker (en bekend van de film met Whoopi Goldberg en Oprah), volgt het leven van drie zwarte vrouwen in Amerika rond de afgeschaffing van de slavernij.
Een maand lang is The Color Purple te zien in een loods op de NDSM-werf.
Donderdag en zaterdag (20.15), vanaf €34,50, NDSM-Plein 85

Grieks familiedrama
De Oresteia is een eeuwenoude Griekse tragedie over een familiedrama vol bloedwraak. In De Stadsschouwburg voert Het Nationale Theater een hertaling van de toneelklassieker op. In deze versie staat de machtsverhouding tussen man en vrouw centraal, een actueel onderwerp volgens regisseur Theu Boermans. De cast bestaat onder andere uit Anniek Pheifer en Bram Coopmans en Hannah Hoekstra.
Zaterdag (20.30) en zondag (15.00) vanaf €10

Waterpret
Sportfanaten en waterratten kunnen zondag kennis maken met watersporten op verschillende locaties. In het centrum kun je roeien over de Amstel. Buiten het centrum kun je bij Watersportcentrum Sloterplas 's middags leren zeilen in onder andere een optimist. Verder kun je leren suppen of kanoën. Er zijn instructeurs aanwezig voor begeleiding en een korte introductie.
Zondag (10.00-14.00), Weesperzijde 1094
Zondag (12.00-16.00), Christoffel Plantijngracht 4 (Sloterplas)


Het is misschien niet supermooi weer, maar dit weekend gaan de Amsterdamse buitenbaden weer open. Zodra de zon schijnt kun je dus direct je favoriete zwembad in duiken.

Koreaanse Indie
Bij Koreaanse muziek denk je al snel aan K-pop of Gangnam Style, maar tijdens Modern Sound Korea krijgen juist Zuid-Koreaanse indie-artiesten een podium. De hele zondagavond kun je luisteren naar bands en artiesten. De vijfkoppige band Land of Peace opent de avond met hun ode aan Brit-rock. Daarna kun je luisteren naar zangeres Gonne Choi, die het typisch Koreaanse instrument de gayageum bespeelt. Se So Neon sluit de avond af met 'groovy psychdelische rock'.
Zondag (19.00-22.00) €12,50, Q-factory

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.