PS Stadsgids Bewaar

6 Amsterdamse stamppotcafés om in op te warmen

Wat is er in de winter troostrijker dan een bord dampende stamppot?
Wat is er in de winter troostrijker dan een bord dampende stamppot? © Flickr

Ben je natgeregend, snotverkouden of tot op het bot verkleumd? Dan helpt niets zo goed als een dampend bord smeuïge stamppot. En dat kun je in Amsterdam prima eten.

Moeders
Moeder de vrouw staat thuis bekend om een AGV-tje (aardappelen, groenten, vlees). Bij Moeders op de Rozengracht is dat niet anders. De stamppotten zijn naar recept van Annie en wisselen dagelijks (€16). Erbij krijg je rookworst van slagerij Louman, een balletje gehakt en spek. Er is trouwens ook een vegetarische stamppot, met gegrilde groenten en gegratineerd met feta. Wel zin in wintervoedsel, maar niet zo'n stamppotfanaat? Ga voor draadjesvlees met rode kool, voor erwtensoep of hachee.
Rozengracht 251

Haesje Claes
Als je loopt te snotteren van het barre winterweer kun je je bij Haesje Claes rustig laten vertroetelen met kruimige stamppotjes. Het hele jaar door kun je genieten van traditionele hutspot met een gehakballetje, worst en spek (€16,75). Ook staan langzaam gegaarde sukadelapjes met rode kool, appelmoes en aardappelpuree op de kaart.
Spuistraat 273-275

Bistro Bij Ons
Hier in de Jordaan klinken smartlappen uit de boxen en wordt Hollandse pot geserveerd met een kuiltje jus. Vast op de kaart: stamppot met spekjes en een bal, halve rookworst of suddervlees (vanaf €14,50). Voor echte stamppotlovers - of newbies - is er een stamppotproeverijtje. Als Hollands alternatief kun je ook kiezen vook raasdonders: capucijners met gebakken spek en uien, Amsterdams zuur en piccallilly.
Prinsengracht 287

Café Jaap
Wie stamppot met winter associeert, zit bij Café Jaap bij de Jaap Edenbaan natuurlijk snor. Want wat is na een barre schaatstocht een betere beloning dan een dampend bord stamppot? Vast op de kaart: boerenkool met worst en spek (€12), met daarnaast wisseldende winterkost. Voor de elfstedenschaatster met grote trek is er als voorafje of tussendoorsnack ook erwtensoep met roggebrood en katenspek. 
Radioweg 64

La Falote
In dit sympathieke eethuisje in Zuid eet je net als bij oma thuis. Denk draadjesvlees, cappucijners met spek, kalfslever of erwtensoep. En er is áltijd een stamppot van de week, geserveerd met een gehaktbal of rookworst (€15,75). Wie blijft plakken heeft soms geluk: dan pakt chef Peter zijn accordeon erbij voor wat extra gezelligheid.
Roelof Hartstraat 26

De Blauwe Hollander
Andijvie, hutspot, zuurkool én boerenkool: voor de liefhebber van de gestampte pot is er in De Blauwe Hollander dagelijks iets te kiezen (€14,50). De ene stamppot komt met spekjes en een gehaktbal, de andere met worst of een sukadelapje, maar áltijd met jus. Vegetariërs eten hier stamppot met kaaskroketjes en botersaus.
Leidsekruisstraat 28

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.