PS Stadsgids Bewaar

5x aanschuiven bij een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei

Op meer dan 100 plekken schuiven mensen zaterdag bij elkaar aan tafel
Op meer dan 100 plekken schuiven mensen zaterdag bij elkaar aan tafel © Don Bosco Jonathan

Het is het zevende jaar op rij dat Amsterdam op tal van plekken op 5 mei de tafels dekt voor vrijheidsmaaltijden. Omdat er 106 maaltijden worden georganiseerd, helpen wij een handje bij de keuze. Dit zijn onze favorieten:

Shanten op de Zeedijk

De boeddhistische He Hua Tempel op de Zeedijk is met z'n goudkleurige daken en draken moeilijk te missen. Maar hoeveel Amsterdammers zijn er ooit binnen geweest? Benieuwd naar de tempel, gebouwd in de traditionele Chinese paleisstijl, dan kun je op 5 mei naar binnen. Er wordt een vegetarische maaltijd geserveerd en er worden Chinese liedjes over wereldvrede gezongen. Ook is er een gezamelijk gebed.
He Hua Tempel
Start 17.00 uur (reserveren in de tempel)

Oorlogshelden op vier poten

In de Singelkerk staat een vrijheidslunch speciaal voor kinderen gepland. Tijdens de dis vertelt kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak over dieren als helden. Zo introduceert ze onder meer Rifleman Kahn, een Duitse herdershond die bij de invasie van de geallieerden op Walcheren in 1944 een belangrijke rol speelde.
Singelkerk (Singel 452)
Aanmelden voor 4 mei
Kosten: kinderen €5, ouders €7,50

Patatje Vrede

Verse ongeschilde patat met bionaise, satésaus en ui: de biologische snackbar Natuurlijk Smullen in de Jan van Galenstraat introduceert speciaal op 5 mei een Patatje Vrede. Het blijft niet bij vredig snacken, eigenaresse Helen Geul vertelt om 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur het verhaal van haar Joodse oma. 
Natuurlijk Smullen (Jan van Galenstraat 78)
Een Patatje Vrede kost €3,00 

Voetjes van de vloer

Dol op de deuntjes van Johnny Hoes, Louis Prima en Doris Day? Dat moet jij de vrijheid in Noord vieren. Op het Zonneplein zorgt Het Danspaleis ervoor dat de voetjes van de vloer gaan. Na al dat zwieren en zwaaien honger gekregen? Schuif dan aan de gedekte tafels voor een smakelijke vrijheidsmaaltijd, verzorgd door de buurt.
Het Danspaleis (Zonneplein)
Dansen kan tussen 15.00 en 17.00 uur
Kaarten voor het diner koop je hier 

Op de thee

In de imposante bibliotheek van het Scheepvaartmuseum wordt de geschiedenis van de Engelandvaarders uit de doeken gedaan. Zo'n 150 Engelandvaarders wisten met een bootje over Het Kanaal te komen: van 300 mislukte de poging, de meesten hebben dat niet overleefd. Ed van Kerkhof (museumgids en kapitein) en Marja Goud (bibliotheekspecialist) vertellen de persoonlijke verhalen van deze dappere mensen. Na afloop is er iets te eten en te drinken.
Het Scheepvaartmuseum (Kattenburgerplein 1)
Verschillende tijden
Inschrijven kan op 5 mei bij de informatiebalie

Op de website 4en5meiamsterdam.nl staat een overzicht van alle vrijheidsmaaltijden die worden georganiseerd, maar ook van de bevrijdingsfestivals, lezingen, films en Joodse open huizen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.