PS Stadsgids Bewaar

5 films die je moet zien tijdens het Klik! Animation Filmfestival

Stickman is een aanrader voor de jonge kijkers
Stickman is een aanrader voor de jonge kijkers © YouTube

Dinsdag barst het Klik! Animation Filmfestival weer los in Eye. De hele week zijn er tekenfilms te zien voor jong en oud. Creatief directeur Yvonne van Ulden tipt vijf films.

Bij animatiefilm denken de meesten mensen aan Disneyfilms of de tekenfilms op de Nederlandse jeugdzenders.

Niet helemaal terecht, vindt Yvonne van Ulden, creatief directeur van het festival. "Als je voor iets meer diepgang gaat, kiezen mensen snel voor een andere kunstvorm. Het andere vooroordeel is dat animatie uitsluitend voor kinderen zou zijn."

Alleen allerbeste
Klik! wil mensen juist laten zien wat er voor moois wordt gemaakt aan animatie. Van Ulden: "Mensen van over de hele wereld sturen hun films naar ons. Dan moet je denken aan meer dan 1800 films uit tachtig landen. Daar kunnen wij het allerbeste uit selecteren." Er is voor ieder wat wils, zegt Van Ulden. "Van heel grappig en plat tot heel verstild artistiek of heel politiek geëngageerd."

Naast de films is er ook een uitgebreid randprogramma. "Voor de echte liefhebbers en mensen uit de sector zijn er korte lezingen, maar ook voor de bezoeker met minder kennis over animatie is er van alles te beleven. Zo is er een expositie, een programma over virtual reality en er zijn verschillende workshops waar je bijvoorbeeld kunt schilderen met Bob Ross of tekenen op 35 mm film. Iedereen is welkom om daar aan te komen schuiven."

Vijf tips van Van Ulden

1. Bad Cat (Komedie)
Een Turkse film met volwassen humor, gebaseerd op een omstreden Turkse strip, die gaat over een kat met allerlei mensenproblemen. Draait op vrijdag 28 oktober om 23.00 uur.

2. Beast! (Drama)
Een Belgische film van Pieter Coudyzer over het leven van een dakloze man dat wordt opgevrolijkt door een onverwachte bezoeker. Draait op woensdag 26 oktober om 17.30 uur en zaterdag 29 oktober om 10:30 (tijdens Animated Shorts 1).

3. Down By Love (Spanning)
Over mensenhandel en misdaad. Volgens Van Ulden een animatie met een goed plot. Draait op woensdag 26 oktober om 21.00 uur en zaterdag 29 oktober om 12.15 uur (tijdens Animated Shorts 2).

4. The Girl Whithout Hands (Romantisch)
Deze met de hand getekende film is een verfilming van een de Gebroeders Grimm-verhaal over een meisje dat verkocht wordt aan de duivel en bij een ontsnappingspoging haar handen verliest. Draait op woensdag 26 oktober om 19.15 uur.

5. Stickman (Kinderen)
Van de makers van de Gruffalo. De animatie gaat over een stok die zijn weg terug probeert te vinden naar de familieboom. Draait op zondag 30 oktober om 14.15.