PS Stadsgids Bewaar

40 jaar in de bieb: 'Vroeger mocht je hier alleen fluisteren'

Marion de Rooij (65) heeft 40 jaar bij de Bibliotheek in Amsterdam gewerkt. Eerst op het August Allebéplein, later aan het Mercatorplein. Sinds dit jaar is ze met pensioen.
Marion de Rooij (65) heeft 40 jaar bij de Bibliotheek in Amsterdam gewerkt. Eerst op het August Allebéplein, later aan het Mercatorplein. Sinds dit jaar is ze met pensioen. © Dingena Mol

Marion de Rooij (65) was veertig jaar bibliothecaresse aan het Mercatorplein en ging dit jaar met pensioen. 'Het was altijd zó druk in de bieb.'

Vraag bibliothecaresse Marion de Rooij om Getuige van Lars Kepler en ze vist hem blindelings voor je uit de kast. "Bij wijze van spreken dan hè," zegt De Rooij.

Opzoeken in de computer? Ze maakt een wegwerp­gebaar: "Welnee!" Geen gedoe met catalogusnummers. In haar hoofd tekent ze de kasten in de OBA aan het Mercatorplein feilloos uit.

Ze weet precies waar Gerda van ­Wageningen zich ophoudt, waar de Tweede Wereldoorlog woedt, hoe de thrillers van Esther Verhoef er bij staan, waar De ontdekking van de hemel zich breed maakt en het rijtje Thomas Verbogt zich verschuilt.