PS Stadsgids Bewaar

10 x dit moet je doen dit weekend

Georgies Wintergarden Festival afgelopen jaar
Georgies Wintergarden Festival afgelopen jaar © Niels de Vries

Nog geen plannen dit weekend? Stouw je dan vol met dumplings, ga discobowlen of kijk een stel moeilijke documentaires tijdens het Idfa.

FESTIVAL

1. Heerlijk winterwonderfestival
Ruigoord is dit weekend omgetoverd tot een winterachtig wonderland tijdens Georgie's Wintergarten Festival. Hier geen Toppers, maar tipi's, kampvuren en lekker veel glühwein. Om de saamhorigheid te vergroten organiseert Georgie dit jaar iets bijzonders: ze koppelt vluchtelingen die al een tijdje in Nederland zijn aan festivalgangers om samen te genieten van live muziek, theater en kunst. Voor het eerst in jaren is het festival niet uitverkocht, dus grijp je kans.
Vrijdag 18 (15.00) en Zaterdag 19 november (13.00) vanaf €35 
Ruigoord

FILM

2. Idfa
De 29e editie van documentairefestival Idfa is gestart. De beste, nieuwe documentaires worden in een aantal dagen in rap tempo vertoond. En het zijn er heel veel: ruim driehonderd!
Kiezen welke docu je wilt zien kan dus lastig zijn. Gelukkig helpen wij je een beetje op weg en houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes en filmtips.
T/m zondag 27 november
Verschillende locaties

THEATER

3. Nomadische Beat Night
Dit is alweer de 22e editie van de Spoken Beat Night, het nomadische avondprogramma van Jeannine Valeriano. Vanavond strijkt het voor het eerst neer in het Bijlmer Parktheater. Valeriano vult samen met artiesten de avond met een mix van spoken word, poëzie en muziek. Deze editie zijn schrijver Yasmine Allas en fluitist Mark Alban Lotz te gast. Zij vertellen verhalen over landverhuizers op het ritme van de beat.
Vrijdag 18 november (20.00-21.30) €13,50
Bijlmer Parktheater

WINKELEN

4. Analoog webshoppen
Voor de Amsterdammers die normaal een gloeiende bloedhekel heeft aan winkelen en alle aankopen online doet: Flavourites, de verzamelwebsite voor webshops, organiseert dit weekend een beurs. Van kleding tot kinderspeelgoed en interieuraccessoires: in de Kromhouthallen stallen dit weekend ruim 130 webshops hun spulletjes uit. Ook kun je designers ontmoeten en aan de slag in het Paper Atelier.
Vrijdag 18 t/m Zondag 20 november (10.00-18.00) €12,50 Kromhouthal

ETEN

5. Dumplingfeestje
Pinch ken je waarschijnlijk wel van hun vele gevariëerde dumplings. Deze winter hebben de Amsterdamse dumplingtovenaars een aantal nieuwe vullingen bedacht. Aan jou de taak de gestoomde deegkussentjes uit te proberen tijdens de Winter Dumpling Launch. Warm lekker op met een soepje en laat je verder gewoon verrassen. 
Vrijdag 18 en zaterdag 19 november (vanaf 17.00)
Scrapyard, Kinkerstraat

FEEST

6. Discobowlen
Dit weekend wordt bowlingbaan Knijn omgetoverd tot Club Knijn; een nineties disco. Hier kun je los op oude dancehits als I Like To Move It van Reel 2 Real. 
Het winnende team van de avond krijgt natuurlijk een prijs en over je ninetees outfit hoef je je geen zorgen te maken: er lopen dames rond met een enorme verkleedkist.
Zaterdag 19 november (21.30-03.00) €15
Knijn Bowling

7. Matjesdisco
Wie zegt dat fluorescerende leggings echt niet meer kunnen is gek. Dit weekend mogen de strakke pijpjes uit de mottenballen voor de Matjesdisco. Onder andere Klerezooi en The Gourmet Unit draaien op dit terugkerende verkleedfeestje in OT301 dus dat belooft wat. Kam je vettige matje maar vast netjes in model.
Zaterdag 19 november (23.00-05.00) €7
OT301

8. 46 jaar Tapmarin
Er gebeurde nogal wat in 1970: het Eurovisie Songfestival streek neer in Nederland, de Beatles gingen uit elkaar en café Tapmarin op de Van Woustraat opende de deuren.
In 46 jaar werd er in Tapmarin een hoop gedeeld: duizenden verhalen, borrelhapjes en biertjes. Tijd voor een feestje, mét live muziek.  
Zaterdag 19 november (van 23.00 tot 04.00) gratis
Tapmarin, Van Woustraat

KUNST

9. PAN Amsterdam
Vanaf aankomende zondag kun je in de RAI terecht voor antiek, kunst en design tijdens befaamde antiekbeurs PAN. Nieuw op de beurs is het PAN Podium waar verschillende presentaties worden gegeven, over het restuareren van klassieke auto's bijvoorbeeld, maar ook laten de acht kunstenaars van de metrostations van de Noord-Zuidlijn hun werken zien.
Zondag 20 t/m Zondag 27 november (vanaf 11.00) vanaf €7,50
RAI

10. ARTWest Weekend
Kunstliefhebbers opgelet! Dit weekend staat Amsterdam West volledig in het teken van kunst. Tijdens het ARTWEST weekend zijn kun je verschillende open ateliers bezoeken of deelnemen aan een van de ARTWalks. Leren van de meesters is ook mogelijk: er zijn verschillende workshops. Ook leuk met kinderen.
Zaterdag 19 en zondag 20 november (vanaf 10.00) 
Amsterdam West

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.