Stadsgids Bewaar

10 tips voor een zonnig Bevrijdingsweekend

Gooi je haren los tijdens Bevrijdingsdag.
Gooi je haren los tijdens Bevrijdingsdag. © ANP

Russische electro, een Turkse popster en een dag vol gratis vrijheidsmaaltijden: het wordt een mooi weekend.

Kunst en biertjes
Tijdens de tweede editie van kunstfestivalletje One Day A Month openen vier galeries in de Hazenstraat de deuren voor publiek (met bier!). Geniet van kunst, muziek en de nodige drankjes met vreemden. Voer een flirtend gesprekje over kunst of luister naar poëzie terwijl je uitrust 'in een tapijtkunstwerk'.
Na 22.00 uur nog geen zin om naar huis te gaan? De gezelligheid verplaatst zich naar Café Struik voor een after. 
Donderdag 3 mei (18.00-22.00) gratis
Hazenstraat 

Grapjes en kunstjes in de circustent (1-12 jaar)
De nieuwe voorstelling Hoe dan?! van Magic Circus is dit weekend te zien in Osdorp. Het is een programma vol grapjes van clown Jofri, bewaker Dave en waakhonden die kunstjes doen. Dit weekend liever buiten rondbanjeren? Magic Circus is tot medio september in Amsterdam. Wel met een zomerstop trouwens: ook clowns willen op vakantie. 
Vrijdag 4 t/m zondag 6 mei (16.00-17.40) vanaf €12
Meer en Vaart 300

Russische elektro
Zin in een nacht met een rafelrandje? In Garage Noord staat Russische elektropopartiest Kedr Livansky voor een set rauwe synthesizerelectro met dromerige, Russische zang. De avond wordt afgesloten door Canadees duo Pelada, dat house en techno combineert met punkachtige politieke teksten. Geen zorgen: zelfs dat is dansbaar.
Vrijdag 4 mei (22.00-04.00) €8 
Garage Noord 

Turkse hits in Paradiso
Turkse singer-songwriter Mabel Matiz treedt zaterdag op in de Tolhuistuin. In Turkije is Matiz een bekendheid (zijn hit 'Gel' is op Youtube meer dan 136 miljoen keer bekeken). Niet alleen vanwege zijn frisse pop, maar ook vanwege zijn inzet voor de homogemeenschap van Turkije.
Zaterdag 5 mei (19.30-22.30) €33
Paradiso Noord (Tolhuistuin)

Klassieke hardstyle 
Hardstyle hits en klassieke piano komen samen bij Hardstyle Pianist In Concert in de Melkweg. Jisk Lieftink ('de Hardstyle Pianist') arrangeert en speelt met orkest hits op piano.
Kenners worden uitgedaagd hun favoriete hardstyle te herkennen in zo'n ander jasje. Na het concert draaien dj's Andy Svge, Demi Kanon en Jnxd.
Zaterdag 5 mei (21.00-02.00) €20
Melkweg

Op 5 mei is het bevrijdingsdag en is er door de hele stad van alles te doen.

Vrijheidsmaaltijden
Er zijn maar liefst 106 'Vrijheidsmaaltijden', waar je (veelal gratis) een hapje kunt eten met andere Amsterdammers. Van een muzikaal en inhoudelijk festival op het Sierplein in West tot een (bring your own) avondbuffet in de Bijlmer: door de hele stad prik je een vorkje mee. Check hier het hele programma of de highlights.
Zaterdag 5 mei

Feestjes 
Biertjes, muziek en vrijheid: 5 mei wordt een zonnige, feestelijke dag. Dans op het strand van Blijburg, tijdens het Vrijland Festival. Op de NDSM-werfdans je tijdens Bevrijdingsdub op dub en reggae, enzijn er kraampjes met eten en kleding.
In de Tuinen van West treedt De Jeugd op tijdens festival Het Amsterdams Verbond.
-> Check hier nog meer feestjes op 5 mei.

Gratis feestjes
-> Het Westerpark staat wederom in het teken van groot bevrijdingsfestival Het Vrije Westen. Er zijn concerten, je kunt dansen in het Ketelhuis en er is genoeg te eten.
-> De hele dag swingen kan bij het Homomonument, waar kleurrijke nachtvlinders en dragqueens elkaar ontmoeten voor bier en flirtages.
-> Op het Museumplein wordt de vrede gevierd met dans tijdens Bevrijdingsdans
-> De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met een groots concert op de Amstel.

Voor de kids
Kinderen vieren op 5 mei de vrijheid op het Kinderbevrijdingsfestival in het Openluchttheater van het Vondelpark. In het Kinderkookcafé mogen kinderen hun eigen vrijheidsmaaltijd koken. Om 13.30 speelt Meneer Monster de voorstelling De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen.

Colleges vol vrijheid
En dan zijn er nog 'Vrijheidscolleges', met onder andere Fresku.
Tijdens deze middag hoor je bekende sprekers over de verschillende aspecten van vrijheid. Kunstenares Tinkebell legt uit hoe angst je vrijheid kan beperken, rapper Fresku vertelt over vrijheid van meningsuiting en hoogleraar Afshin Ellian geeft zijn visie op de weerbare democratie.
Zaterdag 5 mei (14.30-18.30) gratis (reserveren verplicht)
Ketelhuis

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.