Stadsgids Bewaar

'Wil je me dan wel eerst uitkleden?'

Juryvoorzitter Marinke Steenhuis: 'Komt nu in Schuim dat je me moest uitkleden?' Met wethouder Laurens Ivens en Parooljournalist Jaap Huisman
Juryvoorzitter Marinke Steenhuis: 'Komt nu in Schuim dat je me moest uitkleden?' Met wethouder Laurens Ivens en Parooljournalist Jaap Huisman © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de uitreiking van de Zuiderkerkprijs en de Geurt Brinkgreve Bokaal.

In de Kromhouthal staat een fascinerende maquette van Amsterdam langs het IJ, blauwe blokjes zijn de nieuwe wijken die daar gaan komen. Fijn speelgoed voor architecten, ze blijven er maar foto's van nemen.

Bij het Havenkwartier komt zo te zien een bijzonder experimenteel gebouw. Het kantelt over de kade en loopt dan schuin naar het water. Futuristisch. Maar het kan ook zijn dat een blauw blokje is omgevallen.

Er is een houten bar met koffie en een hoop grote wekpotten met een tapje. Daarin zit water en citroen en wat flora.

Als feest moet het allemaal nog loskomen.

Bij de maquette kijkt een vrouw naar een project dat haar dochter gaat bouwen. Maar er staat een onbekend en gigantisch blauw blokje pal ernaast. Weg fraai uitzicht van dochter.

"Heeft u een mesje?" vraagt de man naast haar. "Nu kunt u er nog iets aan doen."

Architectenhumor.

Een stem galmt door de hal dat we gaan beginnen. De Geurt Brinkgreve Bokaal en de Zuiderkerkprijs worden uitgereikt, maar eerst komt wethouder Laurens Ivens iedereen in de zaal feliciteren dat afgelopen vier jaar zo'n dertigduizend woningen in Amsterdam in aanbouw zijn genomen, en zo is de stad het woningtekort in aan het lopen.

"Een onwijs knappe prestatie."

Alle architecten, beleggers, ontwikkelaars, wooncorporaties en bouwers hier mogen van de wethouder erg trots zijn op zichzelf. Goed, het gebeurde allemaal in zijn ambtsperiode, maar hij was maar een radertje in het geheel.

Dit verhaal gaat heel anders klinken, straks in verkiezingstijd.

Wat uitreiking Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal
Waar Kromhouthal, Gedempte Hamerkanaal
Wie Arnoud Gelauff, Floor Arons, Martin te Kulve, Mark Plaisier, Yoeri Albrecht, Laurens Ivens, Marinke Steenhuis, Marlies Rohmer, Rob van der Zande
Wanneer woensdag 6 december, 16.00 tot 20.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans stond in de rij voor soep, hij hoorde daar zijn ouders weleens over

Na afloop stap ik naar de juryvoorzitter van de GBB en vraag of ze op de foto wil. "Wil je me dan wel eerst uitkleden?" vraagt Marinke Steenhuis.

Nu ben ik inderdaad best een charmante man en - om wijlen Reve te citeren - voor de liefhebber van het soort een buitenkansje, maar Steenhuis loopt wel erg hard van stapel.

Ze maant me even mee te lopen. Hoe ga ik dit thuis weer uitleggen?

Aan de rand van de zaal kijkt ze om zich heen en zegt: "Ach ja, dat kan best."

Ik moet haar jurk aan de achterkant openritsen om vervolgens het zendertje van haar microfoon eruit te vissen. Galant als ik ben, doe ik haar rits na gedane arbeid weer omhoog.

Ik zou nu best graag een gezellig sigaretje saampjes roken, maar ze moet nog op de foto. Ik neem haar mee naar Ivens en stel me aan hem voor.

"Ben jij van Schuim!?" zegt Steenhuis. "Oh god, nu komt er natuurlijk in dat jij me moest uitkleden."

Die kans is wel reëel, ja.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.