Stadsgids Bewaar

'Wij redden kazen' is het zinnetje dat vooral blijft hangen

Pieter Goudswaard en Frans van der Groen (MVO Nederland) en Freke van Nimwegen (Instock), kartrekkers van circulaire producten. 'Verspilling is mijn hobby.'
Pieter Goudswaard en Frans van der Groen (MVO Nederland) en Freke van Nimwegen (Instock), kartrekkers van circulaire producten. 'Verspilling is mijn hobby.' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: lunch Verspilling is verrukkkelijk.

Eten weggooien is zonde, in Afrika waren ze er blij mee, zo heette dat vroeger. Tegenwoordig zijn we ook hier blij met afval, alleen heet dat nu waste, dat smaakt toch net even anders.

Ik ben bij de lunch Verspilling is verrukkelijk. Het is elf uur 's ochtends, ik hoop dat ze gewoon koffie hebben. Dat vacuüm gaat verhipte lang mee.

Maar bij Instock hebben ze gewoon een espressoapparaat en water uit de kraan vind ik prima.

Naast me aan de bar staat Carla Dik-Faber, Kamerlid voor de ChristenUnie. Verspilling gaat haar na aan het hart. "Ik heb een initiatiefnota geschreven en daar staat een mooi zinnetje over in het regeerakkoord."

Daar ben ik dan meteen benieuwd naar.

"Ik weet het niet uit mijn hoofd, maar het gaat over het terugdringen van verspilling in retail en horeca."

We gaan aan tafel.

Ik zie een schaal met verrimpelde pepers, maar ook een met kaasjes, dus dat lijkt me toch versiering.

Nog altijd, hoor ik, wordt jaarlijks 4,5 miljard euro verspild en voorkomen blijft het beste. En anders hergebruik voor mensen. 'Voor humane consumptie,' heet dat hier. Daar krijg ik dan toch geen honger van.

Er is een powerpoint en achttien ondernemers gaan samenwerken. Er komen Verspilling is verrukkelijkschappen in supermarkten. Restvoedsel, vang ik op, en circulaire producten, nog meer lekkere namen voor afval.

We toasten met Betuwse Krenkelaar. Dat is cider van appels met een vlekje. Zeven procent van de appels hebben dat en die worden weggegooid, terwijl er verder helemaal niks mee is.

De toast op tafel is van brood van De Tweede Jeugd - stevig gebroodroosterd, kan best - met een rillette van gans. Ik ben niet meteen fan. Die gans kan daar verder niks aan doen.

Wat lunch Verspilling is verrukkelijk
Waar Instock, Czaar Peterstraat
Wie Freke van Nimwegen, Pieter Goudswaard, Frans van der Groen, Carla Dik-Faber, Ronald Rijpstra
Wanneer dinsdag 13 maart, 11.00 tot 13.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans kreeg kroepoek van oesterzwam, een primeur, de geluksvogel

Een man komt naast me staan: "Bent u ook van ecologie en duurzaamheid?"

We praten een tijdje. Het zinnetje dat toch vooral blijft hangen, is: "Wij redden kazen."

Ik krijg courgette-champignonsoep, in een weckpotje. Duurzaamheid moet wel hip blijven. Een meisje komt de cider alweer bijvullen, maar voor mij is het nog wat vroeg voor appel met een rugzakje.

Daar komen de hamburgers, met een kek stokje erdoorheen. Correctie, het blijkt een oesterzwamburger. Ik eet het allemaal gewoon op.

En nu komen ze weer met ale, gemaakt van brood, want daar wordt ook een ongenadige hoeveelheid van weggegooid, van brood. Het zijn wel een stel zuiplappen, die Grünen.

Dan vallen tijdens het serveren opeens een paar glazen met granolatoetje kapot op de grond. Een ongelukje, snap ik, dus om dan luidkeels 'Verspilling!' te roepen, vind ik nergens voor nodig.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.