Stadsgids Bewaar

'Voordat massaal de wereldvrede uitbreekt...'

Wethouder Kajsa Ollongren (l) en columnist Harriët Duurvoort, die in haar 'Staat van de creatieve stad' de bi-culturele voorhoede oproept tot maatschappelijke betrokkenheid
Wethouder Kajsa Ollongren (l) en columnist Harriët Duurvoort, die in haar 'Staat van de creatieve stad' de bi-culturele voorhoede oproept tot maatschappelijke betrokkenheid © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Nieuwjaarsborrel Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Orville Breeveld stelt één voor één de leden van zijn Breathing Band voor. Hier en daar klapt iemand. Daarna introduceert de zanger-gitarist het volgende nummer, Spain, dat hij eerst in het Spaans en later in het Engels zal zingen.

Lekker nummer, ik ken het van de vroege Al Jarreau, en zo'n praatje van een frontman met het publiek is ook helemaal niet raar. Tijdens een concert. Alleen, dit is een receptie.

Zo meteen gaan de nieuwjaars­praatjes over kunsten in de stad beginnen in Pakhuis de Zwijger. Op de statafels staan borden met paprika, radijs en ijsbergsla, maar dat kan ook een of andere kool zijn, we zullen het nooit weten.

Inmiddels gaat Orville behoorlijk los op Spain. Dat nummer blijkt als achtergrondmuziek toch nogal een zenuwennummer te zijn en de zanger wordt beleefd verzocht instrumentaal verder te gaan.

Goede les voor elke organisatie: nodig nooit een band uit die te goed is voor behang, en al helemaal niet als het ook nog eens erg enthousiaste band is.

Het woord is aan Clayde Menso, scheidend directeur van het AFK, en hij praat over diversiteit en verbindingen maken, want daar gaat het in Pakhuis de Zwijger al snel over, ook dit kalenderjaar.

Egbert Fransen, directeur van het Pakhuis, kondigt de volgende sprekers aan. "Voordat massaal de wereldvrede uitbreekt...," waarna hij een stilte laat vallen, en ja hoor, een man in het publiek roept ook nog: "Dat gebeurt nooit!"

Fransen: "... zijn er nog wel een paar probleempjes op te lossen."
En daar zijn George & Eran, een arabier en een jood. "Zo ziet hoop eruit."

Wat nieuwjaarsborrel Amsterdams Fonds voor de Kunst
Waar Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade
Wie Egbert Fransen, Clayde Menso, Kajsa Ollongren, Harriët Duurvoort, Andrea van Pol, Yo de Bo, Bram de Jaeger
Wanneer dinsdag 10 januari, 17.00 uur tot 19.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans zou ook best willen verbinden

Ze willen weten of iemand van De Balie in de zaal zit en dat is helaas niet het geval. "In De Balie komen mensen bij elkaar om gesubsidieerd te ruziën." Waarna ze in een kakofonie van vooroordelen een avondje Balie nadoen over de kwestie Palestina. Erg grappig.

Menso wordt overigens directeur van de Rode Hoed, de Nieuwe Liefde, Felix Meritis én het Compagnietheater. Vier baantjes in zijn eentje. Dan denk ik toch niet meteen: wat is die Menso een bikkel, ik denk eerder: wat deden die vier dan vroeger de hele dag - zo'n man ben ik. Na afloop toch even vragen.

Menso: "Of ik een bikkel ben moet nog blijken. Maar die vier komen in één samenwerking en dat maakt het makkelijker."

Mooi, verbindend gesproken.

De Orville Breedveld Breathing Band mag zich eindelijk uitleven. Als iemand had geluisterd, ging nu het dak er af.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl