Stadsgids Bewaar

'Restaurant Centra heeft me verblind'

Centra in betere tijden.
Centra in betere tijden. © Marc Driessen

Het Spaanse restaurant Centra, dat dinsdag failliet werd verklaard, moet zo snel mogelijk doorstarten. Eigenaar Dennis Martherus wil daarover een deal maken met de curator.

Het roemruchte restaurant aan de Lange Niezel moest in april hals over kop de deuren sluiten voor een verbouwing van het wrakkige pand waarin het is gevestigd. "Als je geen inkomsten hebt, is het gewoon lastig om achterstallige schulden af te rekenen," zegt Martherus tegen Het Parool.

"Ik heb aan iedereen die nog geld van ons kreeg, gevraagd of ze even geduld wilden hebben tot we in december weer open zouden gaan. De leveranciers vonden dat geen probleem, de verhuurder stond er achter, de Belastingdienst. Ik heb mijn huis verkocht om bij de bank geld vrij te krijgen voor een overbruggingskrediet."

Adviesbureau
"Alleen een adviesbureau dat we eenmalig hadden ingeschakeld voor de verbouwing van het interieur wilde meteen geld zien. Het lukte gewoon niet om daar een afspraak mee te maken. Twee anderen, waarmee ik eigenlijk al een deal had, zijn meegegaan. Toen was het snel bekeken."

Hij erkent het restaurant in 2012 te onbesuisd te hebben overgenomen. "De vorige eigenaar vroeg de hoofdprijs en verkocht het pand aan de gemeente. Die ging ondanks de slechte staat van het gebouw een marktconforme huur vragen, terwijl de straat eigenlijk achteruit liep. Maar ik was zo blij met Centra. Het heeft me verblind."

Doorstart
Martherus gaat nu met de curator overleggen over de kansen op een doorstart. "Ik wil graag doorstarten, maar het is uit mijn handen. Ik weet ook niet wat er nu nog mogelijk is, want het restaurant is een bouwput."

Curator Carry Dullaart laat weten alle mogelijkheden voor een doorstart te onderzoeken. "Als alle benodigde partijen daaraan willen meewerken, is een doorstart niet uitgesloten. Maar vooralsnog acht ik de kans klein."

Martherus wil er alles aan doen om Centra te behouden. "Er lagen al plannen, vanwege de verbouwing. We wilden zo veel mogelijk bij het oude houden. De formica tafeltjes en stoelen zouden gewoon moeten terugkomen."