Stadsgids Bewaar

'Meer spieren kweken zou leuk zijn, maar ik voel me nu al fit'

Joris Geluk. Links, 98kg, rechts, 78kg
Joris Geluk. Links, 98kg, rechts, 78kg © Joris Geluk

Afvallen, gezond leven, fit worden en blijven. Wekelijks gaat bij een Amsterdammer de knop om in de rubriek 'Mijn nieuwe lijf'.

Wie?
Joris Geluk (28), financieel adviseur. Ging in vijftig weken tijd van 98 naar 78 kilo.

Waarom?
Wilde kilo's structureel kwijtraken en een gezondere levensstijl.

'Ik sportte altijd al. Dan verloor ik wel een paar kilo, maar als ik het dan even liet varen, kwamen die kilo's net zo snel weer terug. Toen heb ik de knop omgezet. Mijn vriendin en ik hebben alles wat niet in ons nieuwe voedingspatroon paste het huis uitgegooid. Alle sterke drank, de chocoladepasta; we hebben het in een doos gestopt en zijn bij familie langsgegaan. Zo werd er toch nog iemand blij van en voor ons helpt het dat de producten niet in huis zijn als we een zwak moment hebben.'

'Voorheen ontbeet ik niet en at ik 's middags zo'n vier boterhammen met kaas of hagelslag. Nu neem ik salade mee naar mijn werk. In eerste instantie kijken collega's een beetje raar op, maar als ze resultaat zien respecteert iedereen het juist.'

'Het gaat er voor mij vooral om dat mijn levensstijl compleet is veranderd. In het begin ben je heel bewust bezig met het aanpassen van je leven, maar nu gaat het onbewust goed.'

'Nu ben ik steady op gewicht. Het zou leuk zijn als ik nog wat meer spieren kan kweken, maar ik voel me nu al heel goed en fit. Ik voel me in alles wat ik doe prettiger.'

Tom Barten (Personal Body plan):

We kunnen eerlijk zijn tegen elkaar. De voornaamste reden waarom je gezond eet is toch om er naakt goed uit te kunnen zien? Als je naakt voor de spiegel staat, wil je dat het stemmetje in je hoofd tegen je zegt: 'Wow, ik mag er best wezen.' Ik ben geen uitzondering op die regel.

Ik ga je meteen een ander geheimpje verklappen: met puur en alleen gezond eten ga je dat niet redden. Gezond eten is geen synoniem voor een strak en afgetraind lijf. Het maakt namelijk geen havermoutpannenkoek uit of je vegetarisch, glutenvrij, suikervrij en/of lactosevrij eet, want als je er nog steeds structureel te veel van eet, kom je net zo goed aan dan wanneer je te veel frikandellen eet.

Dat fenomeen noemen we ook wel de energiebalans. En Joris weet dat inmiddels als geen ander. In simpele woorden at hij 'gewoon' te veel. De rekensom tussen de hoeveelheid energie die hij binnenkreeg en de energie die hij verbruikte klopte niet. Absoluut geen sexy vorm van marketing, maar wel de waarheid.

En ja, natuurlijk bevat een quinoasalade meer voedingsstoffen dan een frikandel speciaal en is het vanuit die gedachte verstandig om vaker een salade te nemen. Ik noem dat ook wel logica. De energiebalans is en blijft een wet.

Personal Body Plan maakt een plan op maat om in vorm te komen, dat is gebaseerd op gedrag, voeding, training en herstel. Via de app helpt een coach, deelnemers het gewenste resultaat te bereiken.