PS Stadsgids Bewaar

'Lieve Amsterdammers' proosten op de stad

Joris Bijdendijk (links) en Samuel Levie. 'Verschillende soorten mensen ontmoeten elkaar te weinig, waardoor we allemaal onnodige vooroordelen hebben. Op 5 mei willen wij Amsterdammers daarom samenbrengen'
Joris Bijdendijk (links) en Samuel Levie. 'Verschillende soorten mensen ontmoeten elkaar te weinig, waardoor we allemaal onnodige vooroordelen hebben. Op 5 mei willen wij Amsterdammers daarom samenbrengen' © Mark van der Zouw

Joris Bijdendijk (33) en Samuel Levie (34) ­organiseren onder het Rijksmuseum een ­Vrijheidsmaaltijd voor 500 'lieve Amsterdammers' - genomineerd door stadsgenoten.

Daar waar op een doorsneedag fietsers racen en toeristen in de rij staan, zal op 5 mei worden gegeten. Onder de ­bogen van het Rijksmuseum, aan zo lang mogelijke ­tafels.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité organiseert -met ­behulp van vele partners - ook dit jaar Vrijheidsmaaltijden op meer dan honderd locaties in de stad. Daarbij schuiven Amsterdammers met elkaar aan tafel om stil te staan bij de bevrijding in 1945 en vieren ze dat we sindsdien in vrijheid leven.