PS Stadsgids Bewaar

'Je kunt het ook escargot noemen, de Franse vertaling van slak'

Organisator Ria Joosten en Sjoerd Kessels ('t Slakkenhuys): "Ik wil slakken terug op de kaart zetten. Letterlijk én figuurlijk."
Organisator Ria Joosten en Sjoerd Kessels ('t Slakkenhuys): "Ik wil slakken terug op de kaart zetten. Letterlijk én figuurlijk." © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Limburgs lekker in Amsterdam.

Voor het raam van De Prael staat een langspeelplaat van Heintje, een best of. Het begin is uitstekend.

'Limburgs lekker in Amsterdam', zo heet het. Tien producten uit de Peel worden voorgesteld aan de grote stad.

Ik stap De Prael binnen en stuit meteen op een stand met asperges, het zal ook eens niet. Verderop zie ik worst en kaas en de bar is overgenomen door een Limbo-brouwer.

In het oog springt toch de vrouwelijke slager met vrolijk wit petje die een enorme bil van een rund staat te ontleden, erg indrukwekkend.

Ik ga aan de bar een biertje drinken. Rustig kan dat natuurlijk niet op een bijeenkomst als deze. Eerst komt een jongeman met een bitterbal, van rundvlees uit die mooie Peel, en daarna een ander met blokjes kaas, gemaakt met hetzelfde bier dat ik net drink, dus die móet ik ook even proeven. En daar is ook Ria Joosten, van de organisatie.

Ik geef me gewonnen en loop met haar mee voor een rondje langs de standjes. "We zouden graag Amsterdam willen voeden. En als Amsterdam niet naar Limburg komt, dan komen wij wel naar Amsterdam."

Met de Peelslak bijvoorbeeld, want we zijn bij het eerste standje. De Peelslak. Daar heb ik nog nooit van gehoord.

"Dat klopt," zegt Sjoerd Kessels. "Ik heb bewust voor die naam gekozen. Voor de herkenbaarheid van de streek."

Dat is gelukt, maar de uitleg gaat verder.

"Je kunt het ook escargot noemen. Dat is de Franse vertaling van slak. Maar nu weet je tenminste wat je krijgt."

Slak uit de Peel. Er staan er al twee in de oven.

Kessels vertelt ondertussen over de vooroordelen over slakken. Mensen vinden slakken vies. Ik opper dat ze er ook wel zo uitzien.

Kessels: "Als jij een varken in de modder ziet, denk je ook niet: ah, lekker, spareribs."
Joosten complimenteert Kessels met die vergelijking.

Door naar Ruyghveen, vlees met Peelkarakter. Ik vraag wat dat is precies, Peelkarakter.

Tommie van der Goes: "Ruw. Stoer."

Ook dat is nieuw voor mij.

Wat Limburgs Lekker in Amsterdam
Waar De Prael Houthavens, Nieuwe Hemweg
Wie Ria Joosten, Paul Joosten, Thijs Maessen, Sjoerd Kessels, Jan Muurmans, Corine Fleuren
Wanneer maandag 18 juni, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans miste toch de kapsalon van Limburg: frit-zoervleisj

Behalve voor worst met Peelkarakter is hij ook hier om de animo te polsen voor twee nieuwe producten. Droogworstjes, geserveerd in een soort sigarendoos.

Van der Goes: "Leuk voor vaderdag. Of samen met vrienden: lekker rustig aan."

De droogworstjes komen ook in een tonnetje, in de vorm van een biervat. Van der Goes: "Samen met vrienden een vat legen aan de bar!"

Ik eet een droogworstje, met een nieuw biertje erbij.

"Mooie producten, hè," zegt Joosten. Ik bevestig vriendelijk, want zij bracht me zojuist dat biertje.

Nog drie, vier stands te gaan.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.