Stadsgids Bewaar

'Ja hallo, als dit hun pubers zijn, kan ik het ook'

Auteur Mariëlle Beckers met 5 van haar 7 kinderen: Daantje (11), Linde (11), Bas (16), Sam (14) en Ronja (6). Bas en Sam willen niet op de foto, hun moeder wil dat
Auteur Mariëlle Beckers met 5 van haar 7 kinderen: Daantje (11), Linde (11), Bas (16), Sam (14) en Ronja (6). Bas en Sam willen niet op de foto, hun moeder wil dat © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Kom Van Die Bank Af!

Ik ga naar de presentatie van Kom Van Die Bank Af!, een gids over hoe je in godsnaam pubers in beweging kunt krijgen, en ik vroeg net mijn oudste zoon of hij zin had om mee te gaan.

Dat was humor.

Hij keek me inderdaad aan, half geamuseerd en die andere helft medelijden. "Ik zit goed," zei hij en daarmee is meteen het bestaansrecht van dit hulpboek vastgesteld.

Boekhandel Plantage is gevuld met familie en vrienden van de ­auteurs. Ik zie twee meisjes van een jaar of twaalf rondlopen. Hallo, als dit hun pubers zijn, kan ik het ook. Op die leeftijd ben je nog de beste papa/mama ever. Ze blijken van co-auteur Mariëlle Beckers.

"Nee hoor, ik heb ook nog een echte puber. Hij loopt hier ergens rond. Ik weet alleen niet of hij op de foto wil."

Hopelijk niet zelfs, voor mijn verhaal is dat alleen maar beter, maar even later verschijnen haar twee zoons toch voor de foto, al is het ­onder protest.

Na afloop toch even zieken, ze staan er nu toch. Zeg jongens, is het niet ver-schrik-ke-lijk gênant, zo'n moeder die ook nog eens zo'n boek schrijft?

Bas: "Het is niet echt een keuze."

Goed gesproken, man. En doen ze inderdaad helemaal niks aan sport, zoals dat hoort?

Wat blijkt? Bas bokst twee keer per week en Sam hockeyt én hardloopt. Wat zijn dit voor een jongens? Een beetje de helft van de tijd lopen sporten. Hoe zit dat dan met de Playstation?

Bas: "Dat doen we de andere helft van de tijd."

Ik zeg: modelkinderen.

Het is tijd voor de praatjes. Redacteur Jan van Dam vertelt dat het boek is geschreven voor mensen die leven of werken met pubers, dus niet voor de pubers zelf.

"Dus het is niet dat je het boek kunt geven aan je puber op de bank."

Naast me zucht een op slag leuke vrouw: "Shit..."

Wat boekpresentatie Kom van die bank af!
Waar Plantage boekhandel, Overtoom
Wie Mariëlle Beckers, Sonja Borgsteede, Marjo van Lijssel, Radmilo Soda, Ashkaine Hora Adema, Bas en Sam
Wanneer donderdag 12 oktober, 18.30 tot 21.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans kreeg nog de tip: koop een leuk shirt of bidonnetje. Hij zal het voorstellen

Ik leef met haar mee, maar denk ook: moet je zo'n jong wel nog aan het lezen krijgen, een heel boek.

De auteurs vertellen dat ze een missie hebben. Eén uur bewegen per dag, slechts dertien procent van de Amsterdamse pubers doet dat.

In het boek staan daarom ook allemaal goede antwoorden op de smoesjes van pubers, dus na afloop snel ik naar coauteur Sonja Borgsteede.

Vertel! Help!

"Nou, de beste smoes is natuurlijk: 'Ja, maar jullie sporten zelf ook niet.' Dat is de enige waar we geen antwoord op hebben, want die is echt raak."

Kijk, en dan bloedt zo'n gesprek ook weer snel dood.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl