Stadsgids Bewaar

In café Nol had je je bekocht gevoeld, hier ben je blij

Geisha's Gia-Tinh Lam en Taylie Hu, met spijs en azijn.
Geisha's Gia-Tinh Lam en Taylie Hu, met spijs en azijn. © Hans van der Beek

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Pop-up vinegar bar.

Mijn werk bestaat uit gekkigheid. Laatst nog werd me gevraagd in de Amstel te springen en ik heb weleens beleefd een tatoeage afgeslagen: vijf glaasjes op mijn bovenarm, waarvan vier ingekleurd.

En nu staat er een Japanse geisha naast mijn tafeltje die me vertelt dat ik straks vijf glaasjes met pure azijn ga drinken. Ze draagt leren handschoenen, beleefd afslaan is geen optie.

"De azijn zit wel in shotglaasjes, maar het is niet de bedoeling om het als een shotje te drinken."

Dat is dan het eerste goede nieuws vandaag.

Wat Pop-Up Vinegar Bar
Waar Porem, Geldersekade
Wie Justen Hol, Owen Tjon Sie Fat, Nina van Hilst, Karlijn Visser
Wanneer dinsdag 12 september, 16.00 tot 17.30 uur
Drank en spijs *
Sfeer **
Hans liet zelfs de cocktail staan

Ik ben bij de Pop-Up Vinegar Bar. Bij de azijnen horen ook allemaal hapjes en daarna krijgen we een cocktail - ook op basis van azijn.

Azijn. Daar maakte mijn moeder de echt vieze randjes in de badkamer mee schoon.

Daar zijn de shotjes. Gelukkig, er zit niet meer dan een bodempje in zo'n glas. In café Nol had je je bekocht gevoeld, hier ben je blij.

Ik neem een slokje Sushisu. Holy mik nog eens aan toe! Alsof ik drie generaties Kesbeke in één keer doorslik. Mijn hele lichaam krijgt een trilling en dat ziet er echt alleen schattig uit bij een baby die voor het eerste een spruitje eet.

Japanners shotten dit de hele dag, vertellen ze hier. Bij het ontbijt, na het werk, voor de maaltijd, want het is goed voor de eetlust en de energie en de pH-waarde en de bloeddruk. Ja hoor, en ongetwijfeld ook voor het libido, want dat is het altijd bij die Japanners, maar als het zo moet, verdwijn ik met alle liefde in het klooster.

"Lekker dit, hè," zegt het meisje tegenover me aan tafel.

Excuus?

"Lekker dit. Je moet het zien als goedgerijpte wijn."

Het is Karlijn Visser van digitaal magazine Holistik, de stijlvolle wereldverbeteraar.

Ze heeft inmiddels al een paar shotjes leeg. "Maar ik moet erbij zeggen: ik ben gewend thuis af en toe een shotje appelciderazijn te drinken, dus voor mij is dit een feestje."

Aan het tafeltje naast ons, twee vrouwen en een peuter, heerst ook enthousiasme. Blogger Nina van Hilst: "Ik drink geen alcohol en dit lijkt op alcohol."

Beste Nina, als dit ook maar in de verte op alcohol leek, hoefde mijn huisarts zich nergens meer zorgen over te maken.

Bikkel die ik ben, neem ik nog een slokje, van Tosazu ditmaal. En weer die klap in mijn nek, van 250 smaken, gebundeld, geen idee meer wat ik proef.

Toptip voor heel rare mensen: de Pop-Up Vinegar Bar bestaat nog twee dagen, inschrijven is gratis, er zijn nog een paar plekjes vrij.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl