PS Stadsgids Bewaar

'Ik hoef die grote pruik maar op te zetten en mensen beginnen al te gillen'

Merante van Amersfoort als Amy Winehouse
Merante van Amersfoort als Amy Winehouse © Mark van der Zouw/Het Parool

Een echte wereldster op je feestje? Huur een impersonator in! PS van de Week portretteerde voor de feestspecial dit weekend vijf mensen die wereldsterren imiteren. De vijfde: Merante van Amersfoort als Amy Winehouse.

'Ik hoef die grote pruik maar op te zetten en mensen beginnen al te gillen hoeveel ik op Amy lijk. Zelf zie ik dat helemaal niet, maar na een experiment op een feestje waar ik Rehab zong, is de bal gaan rollen. Uiteindelijk won ik in 2010 de finale van het programma My name is... Toen had ik de warmte van haar stem nog niet zo gefinetuned als nu.

Ik heb logopedie gedaan en heb me erg verdiept in Amy. Ze heeft bepaalde spastische bewegingen, die houterig en flexibel tegelijk zijn. Dat moest ik leren: zelf ben ik totaal niet houterig. Dat is gelukt, maar toch doe ik haar niet een-op-een na. Ik leg er altijd iets van mezelf in: tijdens Valerie ga ik met de vrouwen dansen, en als mannen vervelend gaan doen of aan me zitten, gooi ik zo een drankje in hun nek.

Mijn Amy is veranderd nadat ik de documentaire over haar had gezien. In het begin speelde ik nog wel eens dat ik stomdronken was en op het podium viel, of legde ik een dikke lijn 'coke' neer. Dat vonden mensen hilarisch, maar nu ik weet dat ze veel geleden heeft, doe ik dat niet meer.

Zogenaamd veel drinken op het podium doe ik nog wel, maar op een respectvolle manier. Ze is dichter bij me komen te staan. Daardoor kan ik haar niet belachelijk maken.'

www.allelook-a-likes.nl
1350 euro voor 30 minuten