PS Stadsgids Bewaar

'Een vr-film kun je 5 keer zien, steeds vanuit een ander punt'

Met koptelefoon en VR-bril op je hoofd zit je echt middenin de film
Met koptelefoon en VR-bril op je hoofd zit je echt middenin de film © -

Vrijdagavond vindt in Eye het allereerste virtualreality-filmfestival plaats. 'Als je te lang kijkt, word je misselijk,' zegt Nick Ochoa, die zich namens stichting Kaleidoscope bezighoudt met virtualrealityfilms.

Wanneer je de virtualrealitybril op hebt, is het haast een claustrofobische ervaring. Tijdens een VR-film kun je 360 graden om je heen kijken, de film is overal. In de film Waves, een van de ruim veertig films op het festival, zweeft de kijker in de lucht met het gevoel dat hij er elk moment uit kan vallen. Een mannenstem zegt: 'Welcome in the mind'. De eerste aanvechting is de bril meteen weer af te doen, maar dankzij een grote nieuwsgierigheid blijft hij toch op.

Nick Ochoa is vertegenwoordiger bij Kaleidoscope, een stichting die zich sinds mei bezighoudt met virtual reality (VR). "En hoe lang denk je dat deze film duurde?" vraagt Ochoa na afloop van de film. "Drie minuten? Dat denkt iedereen, maar de film duurde tien minuten."

Rondspringen
Eerder kwam Ochoa al enthousiast Eye binnenlopen met verschillende brillen. "In een film kun je er gewoon meters mee heen en weer lopen, op de grond gaan liggen, rondspringen." Een gewone film duurt al snel anderhalf uur, maar anderhalf uur een virtualrealitybril op is volgens Ochoa niet aan te raden.

"Mijn record is vijf uur," vertelt hij trots. "De ervaring is gewoon te intens. Het zegt al iets dat een film van tien minuten, de langste op het festival, voor het gevoel veel korter lijkt. Je hersenen krijgen het signaal dat je beweegt, maar je zit gewoon stil. Ik ken iemand die het twee dagen zonder de bril af te doen heeft volgehouden. Maar je bent geïsoleerd, dus je wordt er wel enorm misselijk van."

Headset
De ontwikkeling van de virtual reality is snel gegaan. Deze week lanceerde pornowebsite Pornhub.com zelfs een speciaal VR-kanaal. En de bril is bijna een huis-, tuin- en keukensetje. De kost nog geen honderd euro en met een mobiel van Samsung kun je thuis films kijken in virtual reality. "Het gaat al veel verder. Er is een film waarin een kind wordt ontvoerd in een speeltuin. Er zijn zeven hints, situaties wat er met het kind is gebeurd. Als kijker kun je zelf een situatie kiezen en volgen. Het wordt echt interactief."

Het is die beleving die ervoor zorgt dat het echt een film is

Ochoa begrijpt dat virtual reality naar games neigt, maar toch vindt hij het film. "Mensen willen een echt verhaal. En omdat je 360 graden kunt ronddraaien, krijg je dat echte verhaal. Gamen is de basis, maar het is die beleving die ervoor zorgt dat het echt een film is."

Tijdens het festival zijn er naast de tientallen films ook presentaties, lezingen en demonstraties. "Voor het kijken van alle films zijn er speciale, draaiende stoelen, zodat je helemaal rondom je kunt kijken."
Ochoa denkt dat virtual reality nog veel groter wordt. 

"De schoonheid ervan is dat je een film vijf keer kunt zien, steeds vanuit een ander punt. Net als een gesprek in de echte wereld, als je een ander gesprek opvangt waarop je je eigenlijk wilt focussen. Met een virtualrealityfilm zou je de film opnieuw kunnen kijken en je kunnen focussen op dat gesprek. Ja, de virtualrealitywereld komt angstig dicht bij de echte wereld."

Kaleidoscope World Tour VR Film Festival 2016, vandaag vanaf 19 uur in Eye. Het is uitverkocht.