Stadsgids Bewaar

De ontdekking van ADE: Aziatische dj's

Jasmine Li uit China, te horen op zondag.
Jasmine Li uit China, te horen op zondag. © Menno van der Meulen

China is geen voorloper als het om house en techno gaat, maar tijdens ADE zijn er op een aantal bijzondere feesten Aziatische hoogvliegers te horen. "Chinezen zijn filosfisch ingesteld. Elke plaat moet een verhaal vertellen."

De Chinese (en Aziatische) techno- en housescene is niet populair in Nederland. Dat is niet gek, vertelt Marc Lankreijer van AMSBookings, een internationaal dj-agentschap. "Omdat Facebook en Youtube verboden zijn in China is het lastig in te schatten wat de talenten zijn. Daarom nodigen we ze uit op ADE."

Lankreijer doet al twintig jaar zaken met Azië en initieerde vorig jaar het China Pavilion (zie onderaan deze pagina). Dit jaar organiseert hij tijdens ADE vier Aziatische feesten. 

Jaachi Night Market - Nacht rondom de Taiwanese dj-scene
Marc Lankreijer: "Taiwan is niet zo groot, en dus zijn er binnen de clubscene niet veel subculturen. De dj's zijn daardoor breder aangelegd. Dat betekent niet dat ze zich beperken tot bekende nummers: ze duiken juist graag de diepte in en draaien af en toe heel obscure platen. Dj's uit Taiwan staan open voor experimenteren en laten dus ook gewoon 'psychedelic world music' horen. Het is dat Cinetol te klein is, maar anders zou er best iemand kunnen stagediven. Zo ruig gaat er wel aan toe."
Donderdag 19 oktober (21.00-04.30) €10
Cinetol

Nachtverblijf ADE - Nacht met Thais talent
Lankreijer: "De Thaise Nakadia groeide op als boerendochter zonder stromend water in een huis met een golfplaatdak. Nadat ze via internet verliefd werd op een Duitser zag ze in Frankfurt voor het eerst wat een dj is. Nu is ze de meest geboekte Aziatische dj van de wereld. Ze draait techno, is een enorm energieke gangmaker en neemt haar Aziatische dj-vrienden mee.
Vrijdag 20 oktober (20.00-05.00) €10
VLLA

Dagverblijf ADE - Indonesisch tropenfeest
Lankreijer: "Indonesiërs zijn heel internationaal ingesteld. Logisch: het hele westen zit op Bali, toch het Ibiza van Azië. Tijdens Dagverblijf wisselen Indonesische dj's en Nederanders met indonesische roots elkaar af. Dat zorgt voor goede house en techno en een een broeierige sfeer. Dat laatste komt door de vakantievibe, de hapjes, maar vooral door de dj's uit Jenja, de bekendste technoclub in Indonesië. 
Zaterdag 21 oktober (15.00-03.00) €15
VLLA

China Guanxi - Chinese techno-iconen (zie video)
Lankreijer: "Ni Bing en Mickey Zhang zijn pioniers die twintig jaar geleden begonnen met draaien. Zie ze qua status als het Chinese equivalent van Carl Cox. Ze blijven niet de hele avond hangen in techno. Chinezen staan open voor nieuwe muziek en slaan makkelijk bruggetjes tussen genres. Tijdens China Guanxi hoor je platen die je door de gesloten Chinese markt nog nooit gehoord hebt. Dj Jasmine Li trapt de avond af. Zij komt, onder begeleiding van muzikale vrienden uit China, draaien en spelen op haar pipa."
Zondag 22 oktober (20.00-04.00) €15
De Bajes 

Tijdens ADE draait het niet alleen om feesten. Voor een inhoudelijke dag wordt VondelCS voor de tweede keer omgebouwd tot het China Pavilion, met een volledig Chinese programmering.

China Pavilion
Tijdens de Chinese ADE-conferentie komen Chinese experts overdag praten over belangrijke onderwerpen uit de scene. Wat doet het Chinese antidrugsbeleid bijvoorbeeld met het uitgaansleven? Hoe ziet de underground scene eruit? En hoe krijg je als Westerse muzikant voet aan de grond in China? De conferentie is een crash course over het Chinese nachtleven.

's Avonds volgt er tóch nog een feestje, met Chinese dj's, een dj-wedstrijd (de winnaar mag draaien op de Chinese Muur) en Arjen Lubach, die veel in China draait.

Meer ADE? Kijk op onze verzamelpagina.  

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.