Stadsgids Bewaar

'Dat lijf, halleluja!'

Presentator en stylist Fred van Leer en stylist Maureen Powel, met de jas
Presentator en stylist Fred van Leer en stylist Maureen Powel, met de jas © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Marktplaats Goudmijn Collectie.

Ik kijk naar een jongen met hardrockkapsel, vlinderdas en pantysokken in lakschoenen. Dan is daar nog de vrouw met een schort van - ik gok - zilverpapier en een jurk in toverbalkleuren en ook de jongeman met een overjas over zijn schouders geslagen, gemillimeterd haar en een enorme zonnebril, maatje ski.

En dan moet de modeshow nog beginnen.

Die wordt superspannend, hoor ik om me heen, en supergaaf, en ook uniek, maar dan weer niet superuniek.

Vijftig bloggers hebben eens in hun kledingkast gekeken en een nieuwe outfit samengesteld. Die komt op Marktplaats, onder het motto: je kledingkast is een goudmijn.

We krijgen prosecco uit een flesje, met een rietje door de dop, naturel of rosé.

Uiteraard zit ik weer eerste rij langs de catwalk, mooi halverwege, ik kijk van zulke dingen niet meer op.

Naast me komt Maureen zitten, een stylist, een bekend gezicht in deze scène. "Hou ik mijn jas aan?" vraagt ze, niet aan mij neem ik toch aan, maar verder zit er nog niemand. Dit ga ik eens in de gaten houden.

Maureen twijfelt duidelijk, met handen en bovenlichaam, maar uiteindelijk gaat de jas toch uit. Haar shawl vouwt ze keurig op en legt die onder haar stoel. Dan gaat de jas alsnog weer om, nu als een cape.

Om als mode-expert eerste rij bij een supergave show te zitten, daar komt nog een hoop bij kijken. Mensen onderschatten dat weleens.
Presentator Fred van Leer - hij vergelijkt struinen op Marktplaats met treasure hunting - kondigt de bloggers aan, goed voor 2,2 miljoen volgers in totaal: "Hebben jullie zin om geïnspireerd te worden?"

Wat Marktplaats Goudmijn Collectie
Waar Vondelkerk, Vondelstraat
Wie Fred van Leer, Olivier van Duijn, Monica Geuze, Nadia Palesa, Noor de Groot, Kelly Camfferman
Wanneer dinsdag 29 november, van 17.30 tot 19.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans was weer vergeten zijn sokken thuis te laten

Daar komen ze aangewandeld, één voor één, alle vijftig. Topjes, schoenen, tassen, jasjes, allemaal even beeldig en prachtig, maar ze moeten weg. Omdat er plaats nodig is in de kast, omdat het toch niet helemaal de stijl is, omdat het pak één keer is gedragen.

Van Leer: "Een vrouw die zegt dat ze te veel schoenen heeft - ik snap het niet." De uitspraak komt ook voorbij met tassen.

Ook geeft hij goede tips tussendoor als: "Little black dress, altijd goed." Of: "En dames: hoe breder de tutu, hoe smaller de taille."

En is hij scheutig met complimenten. Denk aan: "Hallo vrouw, wat ben jij knap, niet te doen!" Of: "Kijk die benen even!" Of: "Dat lijf, halleluja!" En anders: "Wat zitten ze goed in het netje, hè."

Als hij dat zegt, is dat supergrappig, want Van Leer, ik zeg het maar even, is supergay.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl