PS Stadsgids Bewaar

'Consument niet ingelicht over besmet rundvlees'

'Consument niet ingelicht over besmet rundvlees'
© ANP

In de herfst zijn honderden kilo's rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met miltvuur. Consumenten zijn daarover niet ingelicht door de de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt consumentenvoedselwaakhond Foodwatch, die documenten aan RTL Nieuws heeft overhandigd.

Op 10 oktober maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt werd gehaald. De reden was dat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld, aldus Foodwatch. Het vlees werd teruggeroepen uit restaurants, slagerijen en supermarkten. Maar een deel van het vlees was ook al verkocht aan consumenten en dat werd niet teruggeroepen, zo stelt de voedselwaakhond.

Foodwatch wilde via de Wet Openbaarheid bestuur precies weten welk vlees besmet was en wat daarmee is gebeurd. De documenten die ze vervolgens ontvingen heeft Foodwatch gedeeld met RTL Nieuws, maar duidelijkheid kwam er niet. Volgens Foodwatch weigert de NVWA die informatie te geven, uit de angst dat bedrijven onevenredig benadeeld zouden kunnen worden.