PS Stadsgids Bewaar

'Café Nol is een levende musical en ik kan geen kant op'

Hoofdrolspelers Dennis Willekens, Michiel Nooter en Kees Boot achter de bar van café Nol, altijd lol.
Hoofdrolspelers Dennis Willekens, Michiel Nooter en Kees Boot achter de bar van café Nol, altijd lol. © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Amsterdamse kick-off van musical De Marathon.

Zet één stap in café Nol en je krijgt, terwijl je dat normaal toch echt nooit drinkt, onmiddellijk zin in een baco'tje, en iets van Hazes alstublieft. Het is net 19.00 uur, een pilsje is ook goed. Achter de bar staat de cast van De marathon. Door de boxen klinkt Gerard Joling, Oh oh oh oh, ik hou d'r zo van, in deze kringen een absolute klassieker.

Vijf jaar geleden kwam de oer-Rotterdamse succesfilm De Marathon in de bioscoop en nu is er de musicalversie. De première was in Rotterdam uiteraard, maar vandaag is de kick-off in 020, want de eerste helft van mei staan ze in het DeLaMar. 

Dat wordt gevierd in café Nol, in de film ook al decor van een fijn avondje stappen. Een man loopt met zijn peuter in de armen door de kroeg. Hij tilt het jongetje een beetje omhoog en laat hem even spelen met de lamp aan het plafond. O, o.

Anne-Marie Grijzenhout, kleindochter van Nol zelf en barvrouw van stavast, buigt zich naar de man toe: "Als je dat van het weekend doet, lig je eruit." De huisregels van café Nol. Ze horen bij de canon van het Amsterdamse nachtleven. 

Géza Weisz houdt een praatje: "Vijf jaar geleden kwam de grootste Nederlandse film aller tijden in de bioscoop. Alleen Maar Nette Mensen. Een paar maanden eerder kwam De Marathon uit." Uitstekende opening van een speech.

Wat Amsterdamse kick-off musical De marathon
Waar café Nol, Westerstraat
Wie Thomas Acda, John Buijsman, Kees Boot, Michiel Nooter, Kees Willekens, Géza Weisz, Anne-Marie Grijzenhout
Wanneer dinsdag 18 april, van 19.00 tot 20.15 uur
Drank en spijs ***
Sfeer ****

Nu is Weisz ook de man die in een Ajaxshirt naar de première in Rotterdam ging. Thuis was dat nog een goed idee. 

Het is tijd voor een paar liedjes. Aan de bar beginnen mannen en vrouwen te zingen. Dat is allemaal nog wel te overzien, maar opeens gaan overal om me heen mensen meezingen. Ook de mannen achter de bar: 'Mijn lichaam is een tempel/Het ligt alleen even in puin.' Terwijl ik net een nieuw pilsje wil bestellen. 

Mensen links en rechts van me zingen 'woehoehoe, woehoehoe'. Café Nol is een levende musical en ik kan geen kant op. 

"Ga je nog kijken in DeLaMar?" vraagt Roosmarijn Luyten, actrice in de musical. En voordat ik iets kan zeggen: "En eerlijk zeggen!" Ik wil net zeggen dat ik niet zo van musicals hou, als Luyten zegt: "En niet zeggen: ik hou niet van musicals!" 

Dan weet ik het ook zo snel niet. Luyten: "Want deze musical is ook leuk als je niet van musicals houdt." Ik stamel iets. Luyten: "Ik zeg het zelf maar, want iedereen zegt het."

De samenvatting: niet aan de lampen hangen van café Nol en met Roosmarijn Luyten kun je prima over musicals sparren.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl