Stadsgids Bewaar

'Broodoutlet' in de Jan Eef handelt alleen in oud brood

Manuel Oostveen, links, en Benjamin Namane
Manuel Oostveen, links, en Benjamin Namane © De Tweede Jeugd

Met oud brood kun je een uitstekende broodpudding en tosti's maken. Daarom opent zaterdag in de Jan Evertsenstraat 'broodoutlet' De Tweede Jeugd, waar oude boterhammen een nieuwe kans krijgen.

Oprichters Benjamin Namane (29) en Manuel Oostveen (27) zijn al drie weken 'proefopen', maar zaterdag is de officiële opening - met muziek, tosti's en broodsoep. 

Bij De Tweede Jeugd, gevestigd in een oude juwelierszaak, geven ze brood dat bakkers anders zouden weggegooien een tweede kans. "De bakker kan geen brood verkopen dat een dag eerder gebakken is," zegt Namane.

"Daar ligt een groot probleem, want je wilt als bakker natuurlijk niet te weinig brood bakken, dus je houdt altijd over. Wat niet verkocht wordt, verdwijnt of het gaat naar de kinderboerderij. Terwijl je er nog hartstikke veel mee kunt doen."

Geen hamkaas
In de winkel aan de Jan Evertsenstraat wordt brood van de bakker dat één dag oud is doorverkocht voor een lagere prijs. Van brood dat twee dagen oud is, maken Namane, van huis uit kok, en Oostveen, ondernemer, onder andere tosti's, broodpudding en croutons. De tosti's zijn niet je doorsnee tosti: ze komen met bijvoorbeeld kimchi of stoofvlees en cheddar. "Hamkaas hebben we niet," aldus Namane. 

De bakkers van wie het brood in eerste instantie komt, verdienen er ook nog aan. "Een deel van de omzet gaat terug naar de bakker," zegt Namane. 

Walvis
De oprichters kwamen op hun idee doordat ze een keer een gastavond verzorgden in café De Walvis. Allebei waren ze toen al bezig met restverwerking (Namane als Kok en Oostveen met het maken van ketchup) en samen bedachten ze om broodpudding te maken. Het idee van brood stond beide mannen aan en zodoende werd een idee geboren. 

De bedoeling is dat de Tweede Jeugd voorlopig in het pand blijft, hoewel met de pandeigenaar is afgesproken dat het een tijdelijke winkel is. "We hebben geen einddatum," zegt Namane, "dus we hopen zo lang mogelijk te blijven."

Volgende week eten we een tosti bij Tweede Jeugd en doen daarvan hier verslag.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.