Sport Bewaar

Zweden wil duel met Oranje uitstellen

© PRO SHOTS
© PRO SHOTS © UNKNOWN

De nationale bond van Zweden heeft bij de UEFA een verzoek ingediend om de wedstrijd tegen Oranje op dinsdag een kwartier later te laten aanvangen. Zweden vreest competitievervalsing en wil tegelijkertijd met de wedstrijd tussen Denemarken en Portugal aftrappen. Dat duel staat om 20.15 uur gepland, Zweden - Nederland (vooralsnog) om 20.00 uur.

Zweden kan zich nog altijd rechtstreeks voor het EK plaatsen als beste nummer 2 van alle kwalificatiepoules. Oranje is in Groep E al zeker van de eerste plaats en dus ook van EK-deelname.

Denemarken en Portugal zijn de voornaamste concurrenten van Zweden in de strijd om de beste nummer 2. Daarvoor tellen de resultaten tegen de nummers één, drie, vier en vijf uit de poule. De overige nummers 2 van de verschillende poules spelen nog een play-off, waarin de laatste vier EK-tickets te verdelen zijn.

Zweden is bang dat de Portugezen en de Denen het op een akkoordje gooien. De twee landen zouden bij een slecht resultaat van Zweden tegen Oranje aan een onderling gelijkspel voldoende kunnen hebben om beide door te gaan (de één als poulewinnaar, de ander als beste nummer 2).

De UEFA zal zaterdag het Zweedse verzoek beantwoorden. Mogelijk is het dan al niet meer nodig, omdat de interlands van vrijdag al kunnen beslissen over de beste nummer 2.