Zuidoost: graffiti te lijf met Ajax

De Venserpolder heeft overlast door de graffiti in de wijk. Archieffoto GPD

AMSTERDAM - Zuidoost gaat samen met bewoners van Venserpolder op bezoek bij Ajax om te praten over de overlast door graffiti in de wijk. Venserpolder is vanwege de nabijheid van de Arena een populaire buurt voor voetbalsupporters met spuitbussen: op tientallen plekken zijn slogans op muren geschreven.

Het stadsdeel hoopt dat Ajax een actieve rol wil spelen bij het tegengaan van de graffiti. ''Ik weet zeker dat Ajax de schoonmaakkosten niet voor zijn rekening zal willen nemen, maar wellicht valt er te praten over een gezamenlijke actie tegen de graffiti,'' zegt portefeuillehouder Emile Jeansch. ''Het is voor de bewoners een zware last. Zo'n tag is snel gezet, maar het kost honderden euro's om hem te laten verwijderen.''

Jaensch verwijst naar een eerder gezamenlijk optreden van het stadsdeel en de voetbalclub in 2007, toen na de wedstrijd Ajax-NEC supporters voor tienduizenden euro's schade aanrichtten met de vernieling van straatmeubilair. Jaensch: ''Met de hulp van Ajax hebben we toen zestien supporters aansprakelijk kunnen stellen. Zij werden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2700 euro per persoon.''

De actie van het stadsdeel past in de vorige maand gestarte campagne tegen graffiti in Zuidoost. ''Graffiti leidt tot verloedering,'' zegt Jaensch. ''Het stadsdeel steekt extra geld in het verwijderen van de schilderingen, maar we kunnen het niet alleen.'' In het gebied rond de Arena hoopt Jaensch daarom tot afspraken te kunnen komen over een gezamenlijk optreden met Ajax, maar ook met NS en GVB. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden