Plus

Zou Ajax een uitnodiging voor de Super League afslaan?

Juist in de week dat Ajax de oogst van het seizoen binnen hoopte te halen, kwam het belang daarvan in het geding. Als de Super League was doorgegaan, had dat het fundament kunnen wegslaan onder de Champions League.

Edwin van der Sar zei deze week dat hij teleurgesteld was over het initiatief voor een Super League. Beeld Toon Dompeling/Pro Shots
Edwin van der Sar zei deze week dat hij teleurgesteld was over het initiatief voor een Super League.Beeld Toon Dompeling/Pro Shots

Zonder zeker twaalf en mogelijk zelfs twintig van de beste clubs van Europa zou dat een gemankeerd toernooi worden. Het zou de betekenis van de landstitel, die toegang geeft tot de Champions League, sterk reduceren.

Maar vooralsnog is het naderende ­kampioenschap sportief en financieel van grote waarde. Het verzekert de club van deelname aan de Champions League en daarmee van circa 40 miljoen euro – bijna evenveel als de club dit seizoen misloopt aan recettes door de coronacrisis.

In een verklaring begin deze week toonde Ajaxdirecteur Edwin van der Sar zich ‘zeer teleurgesteld’ over het initiatief voor een Super League. De club is juist blij met de nieuwe opzet van de Champions League vanaf 2024. Deelnemers spelen daarin elk tien duels tegen tien verschillende clubs. Ze zijn dus verzekerd van veel meer wedstrijden en veel meer inkomsten. Voor Ajax kan het een startgeld van zeker 50 miljoen euro opleveren.

Vroeg of laat

Maar tegenstanders van de Super League kunnen er niet gerust op zijn, want het mislukte initiatief duidt erop dat er nog veel meer geld te verdienen is aan tv-rechten. Vroeg of laat zal een nieuwe poging worden gedaan. En

Ajax is daar ambivalent over. Zie de opmerkingen van coach Erik ten Hag, afgelopen woensdag: “Ik vind het een onzalig idee, maar ik vind ook dat je het niet direct moet afschieten. Ik ben voor innovatie, je moet er in elk geval over nadenken.”

De verklaring van Van der Sar laat ook in het midden wat de club zou doen als het een invitatie krijgt voor een Super League. Dat laat de mogelijkheid open dat als puntje bij paaltje komt, Ajax ­toehapt en zich verzekerd weet van Europese wedstrijden op topniveau, of het nu de landstitel haalt of niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden