Zondagafdeling RKAVIC onder vuur

Trevor Uiterloo (links) van het zondagteam van RKAVIC, nu het nog bestaat, hier in duel met Feisal Bakit van Diemen. Foto Marcel Isreal Beeld
Trevor Uiterloo (links) van het zondagteam van RKAVIC, nu het nog bestaat, hier in duel met Feisal Bakit van Diemen. Foto Marcel Isreal

Zondag vierde klasse F

AMSTELVEEN - RKAVIC, ooit zowel op zaterdag áls op zondag een roemruchte club, kiest voor alleen een prestatieselectie op zaterdag. "Ik sta niet te juichen," zegt bestuurslid Jan Schelling.

Alleen de naam verbindt RKAVIC, de Rooms Katholieke Amsterdamse Voetbalvereniging Ignatius College, nog aan het roomse gedachtegoed. En ook de banden met het jezuïtische Ignatius College, thans gymnasium, stammen uit een ver, héél ver verleden.

Volgend seizoen snijdt RKAVIC, zonder puntjes, het laatste koordje door waar de club mee aan het katholicisme hangt. 'VIC' trekt naar alle waarschijnlijkheid zijn vaandelteam op de roomse rustdag terug. Niet gedwongen, maar uit overtuiging.

Nota bene oud-Ignatiaan Jan Schelling instigeerde die drastische koerswijziging. Zelf speelde hij nog in de interregionale jeugd en floreerde van zijn achttiende tot dertigste jaar bij het eerste zondagelftal van 'VIC'. Inmiddels 62 jaar oud, fungeert hij als 'technisch directeur', hoewel zijn officiële titel bestuurslid senioren luidt.

Sinds de oude kliek van oud-trainer Kees Koedood afzwaaide en een vriendenteam werd, kende de club een smalle zondagselectie. Te smal, vindt Schelling. "Wij vonden dat er een keus gemaakt moest worden. Onze insteek is nu: waar zijn de beste overlevingskansen? De tendens in het amateurvoetbal is dat de aanwas vooral voor de zaterdag kiest. "Dus onze sportieve ambitie is om op zaterdag in de tweede klasse te geraken. Dát is het niveau waar wij thuishoren."

Maar zonder slag of stoot verloopt de koerswijziging niet. Op een informatiebijeenkomst, afgelopen donderdag in het clubhuis, uitten oud-zondagspelers hun onvrede. Zij zijn van zins de statuten na te vlooien, op zoek naar regels om het besluit aan te vechten.
Jacques Rijsterborgh, trainer van de zaterdagselectie, is teleurgesteld in Schelling. Hem werd een worst voorgehouden: hij mocht de jeugd coördineren. Een 'neutrale man' zou de samengevoegde selectie op zaterdag gaan trainen.

Uiteindelijk werd zondagtrainer Dave Samson, oud-assistent van Simon Ouaali bij Chabab, aangesteld. Rijsterborgh voelde die zet als 'een bijl in m'n rug', en vertrekt volgend seizoen naar Roda'23, een directe concurrent in zaterdag 3B.

Schelling vindt het echter niet meer dan normaal dat na drie jaar afscheid wordt genomen van een trainer. Over het samenvoegen van zondag met zaterdag heeft hij geen wanklank gehoord. Spelers van beide elftallen laten weten uit te zien naar een sterkere en bredere selectie.

Aanvoerder Chris van Leenen van 'zondag' ziet volop kansen in 3B: de topscorer die zijn elftal ontbeert, heeft de zaterdag in huis.

Mogelijk komt een elftal van elders, Swift zondag 1 wellicht, alsnog én op eigen initiatief de zondagtak overnemen, meldt Schelling. Toch denkt hij al met weemoed terug aan de hoogtijdagen van 'VIC' zondag. "Nee. Ook ik sta hier niet om te juichen."

RKAVIC - Diemen 1-1
Pas na een elleboogstoot van RKAVIC-speler Saïd Boukamir op de luchtpijp van Diemenkeeper Lars Haas, vijf minuten voor het einde, ontvlamde het matige duel . Aangezien de scheidsrechter de klap over het hoofd zag, kon een wraakactie niet lang uitblijven. Eerst scoorde Boas Saam voor Diemen, waarbij een appèl voor hands werd genegeerd. Vervolgens ging de arbiter ook niet in op het vlagsignaal van Diemen, waardoor Trevor Uiterloo de gelijkmaker kon aantekenen voor 'VIC'. Keeper Haas vereffende vervolgens de rekening met Boukamir door als een bezetene de speler te torpederen. Zowel een rode kaart als een strafschop werd niet gegeven. Diemen kan wel een gepeperde rekening verwachten van RKAVIC. Saam bekoelde zijn frustratie door een gat te schoppen in een reclamebord. (REMCO JANSSEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden