Zingen in de geest van Hessels

PRONKSTUK

Elke club heeft ze. Prominent boven de bar of in de bestuurskamer. Verscholen in een hoekje van de kantine, of achter de struiken rond veld twee. Pronkstukken. Ze vormen de schatkamer van het amateurvoetbal. Vandaag: het lied van ZRC Herenmarkt.

Plotseling, schijnbaar uit het niets, beginnen de drie heren te zingen. Het galmt door de bestuurskamer: Ik hou van jou. Een oud Jordanees lied. ''Dat zong Simon Hessels altijd,'' zegt Jan Vonk (75). Hessels was hun held, Mister Herenmarkt, twintig jaar geleden overleden. Op feestavonden van Herenmarkt trad hij steevast op.
Herenmarkt
Clubmannen Jan Vonk, Harry Walvis, Jaap Paauwe (vlnr) zingen Bij ons in de Jordaan. Radjin Orie (rechts) houdt zich stil.

''Zingen was zijn leven.'' Jaap Paauwe (65): ''Een zware stem, grote vent, echte feestganger. Hij had een groentezaak en droeg altijd dezelfde gebreide trui.'' Harry Walvis (85): ''Het was goed dat Simon zong, want als ik dat probeerde liep de zaal leeg.''

Zo begon het voorwoord van voorzitter L. van Voorden in het boekje bij het 55-jarig jubileum in 1975: 'Gedreven door een hechte band van vriendschap en het verlangen om in de toenmaals grauwe sleur der arbeidersklasse een sprankje van levensvreugd te kunnen brengen, besloot een aantal jonge kerels rond 1920 om hun geliefde voetbalsport in een hechtere band te gaan bedrijven. Zo werd Herenmarkt in het leven geroepen.'

Sportpark Sloten oogt druilerig en verlaten. Maar in de bestuurskamer van ZRC Herenmarkt zitten drie heren met in totaal 164 clubjaren. In 1994 was de fusie met ZRC, maar dit zijn echte Herenmarkters. ''De laatste ZRC'er is vorig jaar vertrokken,'' zegt Jaap Paauwe, die als jochie in 1949 lid werd van de club, en nooit meer wegging. Hij bestierde 38 jaar lang de kantine, en nam in het eerste elftal de plek in van zijn neef Jan Vonk (75).

Beiden groeiden op in de Goudsbloemstraat. Vonk, die in 1954 van Spartaan overkwam, woont er nog steeds. Dat is niet op stand, zoals Walvis, die op de Lindengracht woonde. Maar ook ver van de meisjes van de Tuinstraat, die wel eens tippelden.

Er wordt nóg besmuikt over gedaan. ''Herenmarkt ís de Jordaan. In elke familie had je wel een paar mensen die konden zingen. Mijn oom Lodewijk Vonk kon Scheepje op de zee net zo mooi zingen als Leo Fuld.'' Vonk speelde dertien jaar in het eerste, en stond tot zijn 65ste op het veld.

Hij heeft jubileumboekjes meegenomen en enkele passages aangestreept. Ook de éminence grise van Herenmarkt, de statige Harry Walvis (85), onder meer oud-bestuurslid, heeft zich voorbereid. Hij somt een hele lijst namen op. ''Die mensen moet u absoluut vermelden.''

Na het tweede kopje koffie komen de mannen los. Vonk voert het woord, Paauwe onderbreekt hem af en toe en Walvis komt sporadisch zeer droog uit de hoek. ''We hadden Manus Bosbaan, die had altijd wat.''

Voorzitter Simon Kulsdom kwam in de kleedkamer toen het tweede kampioen was om een speech te houden. ''Hij had een gleufhoed op. Bosbaan kwam onder de douche vandaan, ging achter hem staan en legde zijn dinges precies in die gleuf. Telkens als Kulsdom opveerde in zijn betoog, veerde dat ding mee, tot hilariteit van de jongens. De voorzitter dacht hij voor dat enthousiasme zorgde, maar was uiteindelijk not amused.''

Het zingen en voetballen boden afleiding. ''We hadden armoede,'' zegt Vonk. '''s Maandags werd het goede pak van vader naar de lommerd gebracht voor wat centen. En vrijdags, als het loon binnen was, haalde je het weer terug.'' Paauwe vult aan: ''Ik moest vaak bij slagerij Louman schraapsel halen voor een kwartje. Dat was dan voor de hond, zogenaamd.''

Walvis overleefde de oorlog ternauwernood en stond daarna 52 jaar op de Waterloopleinmarkt. ''Ik bood me aan als portier bij de bajes, maar ze wilden me niet.'' Vonk: ''Maar gezongen werd er altijd en overal, zeker op de club.''

De mannen namen bij Herenmarkt de rol over van club- en muziekman Hessels. Tien jaar geleden gaven ze het stokje over aan Radjin Orie en zijn vrouw Santa. Ook hij zit in de bestuurskamer, maar houdt zich stil. Hij is geen Jordanees. En ook geen zanger. ''Maar wel de spil waar het nu om draait,'' stelt Vonk op vaste toon.

Natuurlijk, het tastbare pronkstuk van Herenmarkt is het geborduurde portret van sterspeler Wim Goos, die veertien jaar in het eerste speelde. Dus nemen ze dat maar mee als de foto wordt gemaakt.

Maar het echte pronkstuk van Herenmarkt is een muziekstuk in de geest van Simon Hessels. Zodra ze in de regen staan klinkt luidkeels: Bij ons in de Jordaan. Alleen Walvis moet wat worden aangespoord. (EDWIN SCHOON)

Clubmannen Jan Vonk, Harry Walvis, Jaap Paauwe (vlnr) zingen Bij ons in de Jordaan. Radjin Orie (rechts) houdt zich stil. Foto Edwin Schoon.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden