Ziekenhuis overspoeld met polsfracturen

Het AMC heeft extra personeel ingezet. De afgelopen dagen kwamen door het winterweer ongeveer 30 tot 40 procent meer patiënten naar de eerste hulp. Foto ANP Beeld
Het AMC heeft extra personeel ingezet. De afgelopen dagen kwamen door het winterweer ongeveer 30 tot 40 procent meer patiënten naar de eerste hulp. Foto ANP

AMSTERDAM - Het was zaterdag razend druk op de eerste hulp bij de Nederlandse ziekenhuizen. Onfortuinlijke schaatsers met vooral polsfracturen meldden zich massaal aan de balies. Bij de spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam was het door de schaatspret twee keer zo druk dan normaal. Volgens een woordvoerder kwamen tot het eind van de middag ongeveer honderd patiënten naar het ziekenhuis. ''We verwachten dat het nog tot halverwege de avond doorgaat.''

Het merendeel van de schaatsslachtoffers kampte met botbreuken, waarbij de polsfractuur er uitspringt. ''Dat is een klassieker bij het schaatsen'', aldus de zegsman. Over de gipsvoorraad maakte hij zich nog geen zorgen. Het AMC heeft extra personeel ingezet. De afgelopen dagen kwamen door het winterweer ongeveer 30 tot 40 procent meer patiënten naar de eerste hulp.

In het Albert Schweitzer Ziekenhuis (locaties in onder meer Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) was het ook de hele dag druk bij de spoedeisende hulp. Aan het einde van de middag - toen de schaatstochten voorbij waren - liep het storm. ''De wachtkamers puilden uit'', zei een woordvoerster. Het ziekenhuis zette extra personeel in om alle patiënten zo snel mogelijk te kunnen helpen.

Ook het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam had het druk. Het kreeg aardig wat meer slachtoffers met gebroken enkels, polsen en armen te verwerken. Ruim 35 mensen kwamen binnen met breuken. Op andere dagen moet het ziekenhuis gemiddeld tussen de vijf en tien keer in de weer met gips. Een woordvoerder van het ambulancevervoer in de regio Rotterdam-Rijnmond sprak eveneens van een drukke dag. Bijna dertig keer moest een ambulance naar het ijs. In het Erasmus MC werd een man binnengebracht met een schedeltrauma. Hij was op het ijs in Noordeloos op een andee schaatser gebotst.

De ziekenhuizen in Limburg en Brabant moesten zaterdag veel meer mensen met een botbreuk behandelen dan normaal, ook meer dan de afgelopen week. Veel van hen waren gevallen tijdens het schaatsen. De meeste verwondingen bestonden uit pols- en schouderbreuken.

In het Diakonessenziekenhuis in Meppel was het een komen en gaan van gewonde schaatsers. ''Op een gegeven moment kwamen ambulances aan met twee of drie schaatsers tegelijk in de wagen'', liet een woordvoerder weten. Bij de spoedeisende hulp van de kinderafdeling van het Hagaziekenhuis in Den Haag zijn ongeveer vijftien gewonde schaatsers behandeld. De wachttijd liep op tot een paar uur.

Ook een woordvoerster van het Groningse Martini Ziekenhuis sprak van topdrukte. Om drie uur waren er twintig ijsslachtoffers binnengebracht met letsel aan polsen, armen, benen en heupen. ''De verpleegsters lopen zich het vuur uit de sloffen'', aldus de zegsvrouw. In de rest van het land tekende zich hetzelfde beeld af. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden