Plus

Zal Verhoeven ooit weten wie Marshall is?

Om zich te focussen op het kickboksen is D'Angelo Marshall (28) weer in z'n ouderlijk huis in Zaandam gaan wonen. Zaterdagavond kan hij in de Johan Cruijff Arena doorbreken als nieuwe belofte, of een subtopper blijven.

Jop van Kempen
D'Angelo Marshall Beeld Nina Avalon
D'Angelo MarshallBeeld Nina Avalon

Wie D'Angelo Marshall heet, heeft eigenlijk geen bijnaam nodig. Toch heeft de in Amsterdam geboren zoon van een Surinamer en een Curaçaose er in een loopbaan van tien jaar al drie gehad. 'Panda', 'Big Papa' en 'Pretty Boy'. Ze zeggen alle drie iets over hem, al is hij er zelf niet erg gelukkig mee.

"Hij is natuurlijk een mooiboy," zegt Astrando Arduin, zelf bokser en al vele jaren een goede vriend van Marshall. Panda zegt iets over het lieve en het ingetogene van Marshall. En Big Papa zegt iets over z'n postuur: 113 kilogram en 1,96 meter.

Lang combineerde Marshall de vechtsport met allerlei baantjes. Hij werkte in de beveiliging, stond aan de lopende band en deed veel uitzendwerk. Vechten was weliswaar meer dan een hobby, maar sinds kort is het werk. Serieus werk.

Meer overzicht, meer snelheid
"Ik woon weer bij m'n familie, om geld uit te sparen," zegt Marshall. "Ik kan me nu volledig richten op trainingen en wedstrijden."

Marshall nam ook nieuwe trainers. Een half jaar geleden ging hij in zee met ex-kickbokser Mousid Akhamrane en Martin Jansen, een advocaat die in z'n vrije tijd vechtsporters kneedt.

Onder de vleugels van Jansen groeide de bokser Innocent Anyanwu uit van een amateur op de Albert Cuyp tot een prof die voor de Europese ­titel streed. Na hun breuk verloor Innocent bijna al z'n partijen.

De prille samenwerking tussen Marshall en z'n nieuwe trainers leverde tot dusverre een prima score op: één partij, één zege. Zaterdagavond moet blijken of de nieuwe koers z'n vruchten afwerpt.

Tegen Jamal Ben Saddik kan Marshall z'n naam vestigen als uitdager voor Rico Verhoeven of Badr Hari. Bij een nederlaag blijft de zoon van een Amsterdamse brandweerman en administratief medewerkster de gedegen subtopper die hij eigenlijk al jaren is.

Zes dagen voor het gevecht staan Marshall en Jansen op een koude zondagavond met z'n tweeën in de ring bij Big Lab in Noord, de sportschool van Marshalls vriend Arduin.

Jansen houdt de stootkussens omhoog, Marshall slaat erop. Ze trainen 's avonds, omdat de wedstrijd in de Arena ook in de avond plaatsvindt.

Jansen probeert nieuwe elementen toe te voegen aan het arsenaal van Marshall. Hij brengt meer systematiek in de trainingen, zodat z'n algemene conditie verbetert. Ook eist hij meer beweging, meer souplesse en meer ontspanning van de kickbokser.

"D'Angelo vocht altijd als een leeuw nadat hij een tik had gekregen," zegt Jansen.

"Dat is een goede eigenschap, maar het leidt tot een geforceerde tactiek. Met een alerte ontspanning vecht hij beter. Dan heeft hij meer overzicht, meer snelheid en sticht hij dus ook meer gevaar."

Niet krabben als je jeuk hebt
Op ingetogen wijze beaamt Marshall de woorden van z'n coach. De bravoure waarmee veel kickboksers zich presenteren is Panda vreemd.

Op gedempte toon zegt hij: "Als ik word geraakt, denk ik soms letterlijk: ik ga er nu vol voor, ook al wordt het m'n dood. Daarmee win ik moed, maar verlies ik overzicht. Dat wil ik nu anders doen."

Het is een mooi voornemen, maar kan Mar­shall het hoofd koel houden als hij vanavond voor het eerst optreedt voor een publiek van 12.000 toeschouwers?

Het is een gevecht in z'n eigen stad, met vele bekenden op de tribune. Onder hoogspanning keren oude gewoonten vaak terug.

Ben Saddik (27) is bovendien een tegenstander met een reputatie. De reus van 2,05 meter en 120 kilo spuugde Rico Verhoeven in het gezicht, hij trapte na in een partij tegen Hesdy Gerges.

Om dan koel en berekenend te blijven, is moeilijk. Alsof je niet mag krabben als je jeuk hebt.

Toch is het de strijdwijze die andere vechters grote diensten heeft bewezen. Mike Tyson liet zich in z'n hoogtijdagen nooit provoceren.

"Een vechter mag nooit z'n discipline verliezen," zei Tyson. "Hoe hoger de emotie oploopt, hoe rationeler je moet worden."

Jansen heeft Marshall een handreiking gedaan om de zaken in het heetst van de strijd eenvoudig en overzichtelijk te houden. Hij heeft de stoten genummerd, van 1 tot en met 6.

Vanuit de hoek kan hij zo kort en bondig aanwijzingen geven. Als souffleur hielp Jansen zijn pupil in hun eerste gezamenlijke partij aan een overwinning, nu zes weken geleden.

"Het begin van die wedstrijd ging toen stroef," zegt Marshall. "Maar het hielp toen ik de getallen hoorde vanuit mijn hoek. Tegen Ben Saddik moeten die stootcombinaties eerder uit mezelf komen, denk ik. Tijdens de sparring komen die combinaties er soms vanzelf uit."

Jansen glimlacht als hij Marshall die woorden hoort zeggen. "Souplesse, vriend."

Verhoeven: 'Guto is een topuitdager'

D'Angelo Marshall vecht vanavond in de Johan Cruijff Arena tegen Jamal Ben Saddik in het voorprogramma van het wereldtitelgevecht tussen zwaargewichten Rico Verhoeven en Guto Inocente.

De 32-jarige Braziliaan, de uitdager van Verhoeven, weegt 112,5 kilogram, dat is 6 kilo minder dan de wereldkampioen.

Verhoeven: "Hij heeft een paar verrassende dingen: achterwaartse trappen en draaiende stoten. Daar moet ik voor oppassen, dat kan verrassend zijn. Guto is een topuitdager, ik zal 100 procent gefocust moeten zijn. Dit is voor hem letterlijk de kans van zijn leven. Maar die kampioensgordel gaat gewoon weer mee naar huis."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden