Wonden genezen heel langzaam

AMSTELVEEN - Na een maand vol tegenslagen boekten de Nederlandse volleybalsters onder de vlag van clubteam Dela Martinus weer een overwinning: ze bereikten de laatste zes van de Champions League en gaan strijden voor een plek in het Final Four-toernooi.Nadat hij half januari met zijn ploeg op het olympisch kwalificatietoernooi onderuit was gegaan, sprak coach Avital Selinger over een 'genezingsproces'. De teleurstelling was enorm, maar er moest ook gewoon getraind en gespeeld worden, aldus Selinger. En niet slechts omdat competitie en Champions League geen speciaal schema hadden voor een groep speelsters in rouw. De waan van alledag zou best een helende werking kunnen hebben, meende de bondscoach.

Zijn hoop werd door de praktijk echter danig ondermijnd. De eerste Champions League-wedstrijd, precies een week na het echec van Halle, werd nog gewonnen. Maar de competitiewedstrijd die daarop volgde, tegen AMVJ, ging verloren en middenspeelster Caroline Wensink bleek voor de rest van het seizoen uitgeschakeld met een stressfractuur in haar voet.

Toen was de gifbeker pas half leeg. Puerto Rico - nummer negentien op de wereldranglijst - mocht naar het laatste olympisch kwalificatietoernooi waarop Selingers vrouwen (tiende van de wereld) hun laatste hoop hadden gevestigd. Volgens vergelijkbare onzichtbare politieke processen in het internationale volleybal ging de organisatie van de Final Four - het slotweekeinde van de Champions League - ook aan Nederland voorbij.

In het Spaanse Murcia strijden de beste vier clubteams van Europa op 5 en 6 april om de prijs die de Nederlandse volleybalsters per se willen winnen nu de Olympische Spelen aan hun neus voorbijgaan. Om daar te komen, moesten ze echter nog twee tussenronden spelen. En tot overmaat van ramp ging vorige week de eerste wedstrijd van de eerste tussenronde direct verloren: tegen het Poolse Kalisz gaf Martinus een 2-0 voorsprong in sets weg en verloor met 3-2.

Eén set leek het gisteravond tijdens de return in de Emergohal opnieuw mis te gaan. Martinus had zichtbaar meer kwaliteit binnen de lijnen, maar kon Kalisz niet op de knieën dwingen. Ook niet nadat spelverdeelster Kim Staelens was vervangen door Riëtte Fledderus.

Liefst zeven setpunten had de ploeg van Selinger nodig om de eerste set te winnen: 30-28. Daarna viel Chaïne Staelens uit met een enkel-blessure, maar die pech kreeg zowaar een gelukkige wending: Kalisz was niet berekend op invalster Alice Blom, die met acht punten een belangrijk aandeel had in de winst van de tweede set: 25-18. De derde set (25-17) was een formaliteit.

''We maakten minder fouten dan vorige week,'' aldus aanvoerster Francien Huurman. Ze sloot niet uit dat de onverwachte nederlaag in Polen te maken had met de gang van Puerto Rico naar het laatste olympische kwalificatietoernooi. ''We hoorden dat op de dag van vertrek naar Polen. Dan valt ook heel die droom in duigen.''

Het sterkste clubteam zijn van Europa heeft nu de plaats ingenomen van die olympische droom. Daarvoor moet Martinus in de tweede tussenronde - in een uit- en een thuiswedstrijd - afrekenen met het Russische Odintsovo. ''Dat is één van de sterkste tegenstanders in de hele Champions League,'' aldus Selinger.

Hij somde het lijstje zonder problemen op: de namen van de vijf Russische internationals (regerend wereldkampioen) en die van de ervaren Irina Zhukova, al jaren spelverdeelster bij de Oekraïne en diverse Europese topclubs. Selinger: ''Odintsovo is favoriet.''

Dat was een opmerkelijke uitspraak, gezien zijn eigen bewering begin december als zou zijn ploeg de beste van de wereld zijn. ''Maar op dit ogenblik zijn de omstandigheden anders. De een gaat wel naar de Olympische Spelen, de ander niet.''

Het was een wat cryptische omschrijving van een rouwproces dat nog niet is afgelopen. Zelfs succes in de Champions League kan sportieve wonden niet met spoed helen.

© Het Parool, 22-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden