Interview

WK-ambassadeur Ronald de Boer: ‘Ik doe dit omdat ik een goed gevoel heb bij Qatar’

Het WK van 2022 in Qatar wordt mondiaal hevig bekritiseerd, niet in de laatste plaats vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Toch wordt Ronald de Boer officieel ambassadeur van het toernooi. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het WK gaat helpen om zaken te veranderen.’

Sjoerd Mossou
null Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Wat haalt u zich in vredesnaam op de hals?

Ronald de Boer: “Dat zeggen meer mensen tegen me, ja. Maar ik heb hier heel goed over nagedacht. Als ik niet oprecht zou geloven in dit verhaal, had ik het nooit gedaan. Ik ben er echt van overtuigd dat het voetbal juist kan helpen om de situatie in Qatar te verbeteren. En dat de mensen in het land ook écht de intentie hebben om dingen te gaan veranderen. Dat ze luisteren, dingen serieus nemen.”

Wat u ook zegt als ambassadeur, de reflex zal altijd hetzelfde zijn: hij doet het alleen maar voor het geld.

“Ja, maar dat is dus echt bullshit. Onder andere Samuel Eto’o, Cafú en Xavi gaan dezelfde rol vervullen als ik. Denk je echt dat iemand als Xavi het voor het geld zou doen? Ik ga geen bedragen noemen, maar die krijgt voor deze klus nog geen 1 procent van wat hij als trainer van Al-Sadd verdient. Zou hij zijn goede naam op het spel zetten als hij niet volledig achter deze boodschap zou staan? Natuurlijk niet. En voor mij geldt hetzelfde: ik doe dit, omdat ik een goed gevoel heb bij Qatar en de Qatarezen.”

Dat neemt niet weg dat het getal ‘6500’ voor altijd aan dit WK zal kleven. Het aantal doden dat sinds de toewijzing van het toernooi onder arbeidsmigranten is gevallen, aldus de berichtgeving van The Guardian.

“Ik zal nooit zeggen dat alles goed gaat in Qatar, of goed is gegaan. Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan door diverse instanties, dat maakt het heel moeilijk exact te oordelen. Natuurlijk wil ook ik dat de werkomstandigheden verbeteren: dat is nou juist een reden om dit te doen. Volgens mij zal niemand ontkennen dat ik een sociaal mens ben. Ik zet me in voor KiKa, voor Spieren voor Spieren, noem maar op. En ik maak geen onderscheid tussen een straatveger of een koning, nooit gedaan ook. Ik geef net zoveel om die arbeiders als om een sjeik.”

Maar u weet toch nu al: deze discussie ga ik in Nederland nooit winnen? De vernietigende teneur over het WK is hier nooit meer om te buigen.

“Daar heb ik uiteraard goed over nagedacht. Maar moet ik mezelf gaan verloochenen omdat ik kritiek krijg van mensen zoals Johan Derksen? Moet ik iets niet doen waar ik oprecht achter sta, puur omdat ik een paar messen in mijn rug zal krijgen op televisie? De mensen die het hardst tegen Qatar aanschoppen, zijn nog nooit in het land geweest. Ik heb er zeven jaar gewoond. In die tijd keerden er al allerlei zaken ten goede, merkte je dat het echt een land in ontwikkeling is. Dat zal richting en na het WK hopelijk alleen maar sneller gaan. Ik hoop dat de volgende generaties een beter Qatar gaan meemaken - en ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. De mensen die het WK gaan bezoeken, zullen dat ook zien. Ook de Nederlanders.”

Wat vindt uw broer Frank hiervan? Die heeft als bondscoach van Oranje een totaal andere, best wel precaire positie.

“Hij weet al een tijd dat ik dit ging doen. Ik respecteer zijn standpunten, hij de mijne. Ik heb een stuk langer in Qatar gewoond dan hij, dus ik denk dat mijn perspectief ook anders is. Wat mij sterkt in mijn overtuiging om dit te doen, is dat jongens als Xavi en Eto’o hier ook in geloven. Denk je dat die achterlijk zijn? Xavi is een heel intelligente, weldenkende jongen die zijn geld allang heeft verdiend. Eto’o hetzelfde verhaal, die is nota bene ambassadeur van Unicef. En mijn familie steunt mij ook volledig in deze rol. Ik sta hier volledig achter.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden