Wimbledon wedijvert met WK voetbal

Nederland is dit jaar rijkelijk vertegenwoordigd. De namen van Thiemo de Bakker, Arantxa Rus (foto), Robin Haase en Jesse Huta Galung komen in het hoofdschema voor, terwijl voor Michaëlla Krajicek als eerste reserve de deur nog op een kier staat. Foto ANP Beeld
Nederland is dit jaar rijkelijk vertegenwoordigd. De namen van Thiemo de Bakker, Arantxa Rus (foto), Robin Haase en Jesse Huta Galung komen in het hoofdschema voor, terwijl voor Michaëlla Krajicek als eerste reserve de deur nog op een kier staat. Foto ANP

Van het WK zal op The All England Lawn Tennis and Croquet Club weinig worden meegekregen. Het grote scherm op Aorangi Terrace, bekender onder de namen Henman Hill of Murray Mountain, zal louter tennisfragmenten vertonen.

De vuvuzela is bovendien in de ban gedaan. Toeschouwers die de toeter - het oorverdovende symbool van de Zuid-Afrikaanse voetbalfans - mee het park op willen nemen, wordt de toegang geweigerd.

Vergeleken met het WK zal Wimbledon, waar de uitdrukking 'quiet please' tot het vaste repertoire behoort, een oase van rust zijn. Het is een van de regels waaraan niet wordt getornd. Net zoals er strikte kledingvoorschriften voor spelers gelden, er op de banen geen reclame-uitingen zijn, er op de middelste zondag geen partijen worden afgewerkt, op de bijbanen de bordjes met tussenstand nog gewoon handmatig worden verhangen en de prijs van de aardbeien met room reeds vooraf wordt bekendgemaakt (voor 2010 bepaald op tweeënhalve pond, 25 pence duurder dan vorig jaar).

Dat Wimbledon een publiekstrekker is, is een understatement. Liefst 511.043 bezoekers passeerden vorig jaar de toegangshekken en gezien de dagelijkse rijen wachtenden zonder kaartje had dit recordaantal nog veel hoger kunnen liggen. Wereldwijd werden nog eens bijna 379 miljoen televisiekijkers geregistreerd.

Nederland is dit jaar rijkelijk vertegenwoordigd. De namen van Thiemo de Bakker, Arantxa Rus, Robin Haase en Jesse Huta Galung komen in het hoofdschema voor, terwijl voor Michaëlla Krajicek als eerste reserve de deur nog op een kier staat. De laatste keer dat zo'n aantal werd gehaald, dateert van 2004. Destijds vormden Sjeng Schalken, Martin Verkerk, John van Lottum, Raemon Sluiter, en Dennis van Scheppingen het Oranje-kwintet. Schalken reikte tot de kwartfinale.

Zes jaar na dato gloort er in sportief opzicht opnieuw perspectief. De loting pakte, zeker voor grandslambegrippen, gunstig uit. De kans dat de eerste schifting door alle vier wordt overleefd, is niet denkbeeldig. ''Er liggen zeker mogelijkheden,'' beaamde Rohan Goetzke, de technisch directeur van de KNLTB die in 1996 als coach zijn pupil Richard Krajicek Wimbledon zag winnen, gisteren na het bijwonen van de trainingssessie van Thiemo de Bakker. De Nederlandse kopman sparde met niemand minder dan Robin Söderling.

De Britten zullen echter nauwelijks oog hebben voor de Nederlandse verrichtingen. Alle ogen zijn gericht op Andy Murray. Hij moet het Verenigd Koninkrijk van een tennis?trauma zien te verlossen door Fred Perry na 74 jaar als Britse Wimbledon-kampioen af te lossen.

Koningin Elizabeth de tweede zou daarbij wel eens als talisman kunnen fungeren. Na een afwezigheid van 33 jaar neemt ze, in elk geval komende donderdag, in de koninklijke loge plaats. De laatste keer dat ze dit deed, zag ze landgenote Virginia Wade de Wimbledon-titel veroveren. Die editie, van 1977, had trouwens ook nadrukkelijk een oranje tintje. Betty Stöve stond in drie finales, maar werd telkens met de troostprijs afgescheept. (MARCO KNIPPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden