De estafetteloopster zit momenteel vast in Duitsland.

PlusAchtergrond

Wie is de voor smokkel opgepakte topatlete Madiea G.?

De estafetteloopster zit momenteel vast in Duitsland.Beeld EPA

De Amsterdamse topatlete Madiea G. (26) zit vast in Duitsland voor de smokkel van 50 kilo verdovende middelen. Wie is deze gedreven loopster?

Sander van Mersbergen

Madiea G. verdween spoorloos na haar laatste hardloopwedstrijd, op 15 juni in Rabat. Naar nu blijkt, is de Amsterdamse topatlete drie dagen later aangehouden bij een routinecontrole van de Duitse douane. De topatlete werd aangehouden op snelweg A3, vlak over de grens bij Arnhem, ter hoogte van Elten. Toen ze aan douaniers vertelde dat ze onderweg was naar een training in Düsseldorf, vertrouwden die het niet en moest ze haar bagage laten zien.

Achterin haar auto stonden tassen en dozen. G. zei dat daarin sportschoenen zaten, maar het douanepersoneel vond er pakketten, verpakt in aluminiumfolie. Toen daarin drugs bleken te zitten, werd ze gearresteerd. Daarna werd de auto verder onderzocht. Het ging om 25 pakketten, met daarin crystal meth en xtc. De Nederlandse zit nu vast voor onderzoek, meldt een woordvoerder van de Duitse justitie in Kleve. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de identiteit van de aangehouden vrouw overigens niet.

De situatie rond G. zorgt in de atletiekwereld voor veel verbazing. Niemand wist van problemen buiten de baan. Ad Roskam, technisch directeur van atletiekbond KNAU in elk geval niet. Er was ‘geen enkele aanleiding’ om aan te nemen dat het mis zou gaan, vertelt hij.

De atletiekbond zit ontzettend in de maag met de affaire. G. heeft zich met de vrouwenestafetteploeg geplaatst voor de 4x400 meter op het WK in Doha. Ze was een van de dragende krachten van het team.

Puur toeval

Dat Madiea G. topsportster geworden is, is eigenlijk puur toeval. De geboren Amsterdamse heeft zelfs nog nooit van sprinten gehoord als ze als kind meedoet aan een sportdag op haar school. Atletiektrainer Sammy Monsels ziet meteen haar talent. Hij neemt Madiea onder haar hoede bij Continental Sports, zijn sportclub in de Bijlmer. De trainingen vinden plaats op de atletiekbaan onder de metrobaan van station Kraaiennest. Monsels blijkt het goed gezien te hebben. “Binnen vier maanden had ze het niveau van de selectie,” vertelt hij in 2008 aan Het Parool. Daarna blijft het rap gaan: G. blinkt uit op de 60, 100 en 200 meter en krijgt ook de 400 meter onder de knie.

Ze reikt tot de nationale jeugdselecties en loopt tal van internationale toernooien. Dat sport voor G. niet meteen een vanzelfsprekende keuze was, zal ook te maken hebben met haar afkomst. Ze is een dochter van Pakistaanse ouders. Pakistan is allesbehalve een groot sportland. Hoewel het Aziatische land 200 miljoen inwoners heeft, blijft het al sinds 1992 verstoken van Olympische medailles.

Als G. in 2016 namens Nederland deelneemt aan de Spelen in Rio de Janeiro, trekt dat ook in het land van haar ouders de aandacht. Ze is zelfs de eerste vrouw van het Baloetsjen-volk dat aan de Olympische Spelen deelneemt. De Baloetsjen is een van oorsprong nomadische stam van 7 tot 10 miljoen mensen, die leeft in delen van Iran, Pakistan en Afghanistan.

Op de atletiekbaan blijkt G. een harde werkster. Het recept om een betere loopster te worden is volgens haar niet zo ingewikkeld. “Je moet gewoon hard trainen, that’s it,” zei ze ooit. Dat doet ze dan ook, tien of elf keer per week.

G. volgde tijdens haar sportcarrière ook aan een studie Economie aan de Johan Cruyff University, maar heeft moeite om het allemaal te bolwerken, ondanks de medewerking van de universiteit. “Als je elf keer per week traint en ook nog wedstrijden loopt, dan heb je niet veel tijd over om naar colleges te gaan,” zei ze in 2013 tegen atletiek.nl. Werken naast haar studie gaat al helemaal niet, vertelde ze in datzelfde interview. Ze teerde op financiële steun van haar ouders. Atletiek in Nederland is absoluut geen vetpot. Buiten wereldster Dafne Schippers hebben de meeste atleten grote moeite om rond te komen.

In interviews is G. rechtdoorzee, zelfverzekerd. Wat ze zo mooi vindt aan atletiek? “Het is een prachtige sport, omdat er van alles kan gebeuren. Ik heb geen voorbeelden, kijk niet naar anderen. Je moet gewoon je eigen race lopen.”

Estafette

Als ze in een video van de atletiekunie moet kiezen tussen een individuele of een teamprestatie, kiest ze zonder twijfel voor het eerste. In 2008, als deze krant haar op 15-jarige leeftijd spreekt, geeft ze al aan dat ze eigenlijk niet van de estafette houdt. “Je bent zo afhankelijk van anderen. Ik vertrouw liever op mezelf.”

Ironisch genoeg is het juist de estafette waarmee ze haar grootste successen boekt. Ze bereikt met het team de Olympische Spelen en plaatst zich dus ook voor de WK in Doha. Door die prestaties verwierf ze ook de A-status bij sportkoepel NOC*NSF. Dat geeft haar recht op een maandelijks inkomen van 2269 euro, op verzekeringen en op allerhande ondersteuning.

De kans is groot dat ze die verliest, maar eerst wil NOC*NSF weten wat er precies aan de hand is, zegt een woordvoerder. In de reglementen staat dat een sporter met de A-status ‘zich moet gedragen in overeenstemming met algemeen maatschappelijke normen en waarden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden