PlusAchtergrond

Wie durft het nog aan bij Feyenoord?

Mark Koevermans nam twee jaar ­geleden het roer over bij Feyenoord en had als belangrijke opdracht om eindelijk dat nieuwe en grotere ­­stadion te realiseren. De ­algemeen directeur voelt zich echter niet meer veilig en stapt op.

Antti Liukku
Mark Koevermans. Beeld Pro Shots
Mark Koevermans.Beeld Pro Shots

Het vertrek van Koevermans is het zoveelste incident met de harde supporterskern bij de Rotterdamse voetbalclub. Bedreigingen en antisemitische uitingen richting de naar Ajax vertrokken Steven Berghuis, homo­fobe leuzen en brandstichting naar aanleiding van de nieuwe lhbti-supportersclub Roze Kameraden en nu dus het vertrek van Koevermans. Hij hield het bij een schriftelijke verklaring: ‘Het is vandaag geen fijne dag voor mij. Het doet pijn dit besluit te hebben moeten nemen.’

Het gaat niet om spandoeken of de (online) scheldpartijen. Koevermans heeft het supportersgeweld aan den lijve ondervonden en vindt dat hij niet meer vrijuit kan functioneren. Zeker twee keer stonden supporters bij hem en zijn gezin voor de deur. Eerst afgelopen juni, net als bij vier andere voorstanders van het nieuwe Feyenoordstadion. Supporters klopten op de ramen, joelden en plakten stickers. Vorige maand ging het nog een stapje verder: toen werden stenen door de ruiten gegooid.

De dreiging is het laatste jaar steeds heviger geworden. Bestuurs­leden en enkele andere betrokkenen hebben thuis inmiddels een ‘paniekknop’; een directe alarmlijn naar de politie. Thuis gaat de luxaflex altijd dicht. De beklemmende angst voor hooligans is continu aanwezig bij de Feyenoordtop.

Veiligheidsbeleid

De escalatie is verbonden met de ­grote splijtzwam binnen de club: de bouw van een nieuw stadion. Koe­vermans nam twee jaar geleden bij ­Feyenoord het roer over en zijn belangrijkste opdracht was het stadion-dossier tot een goed einde brengen. Eind dit jaar valt het besluit over ­‘Feyenoord City’, een nieuwbouwwijk met een fonkelnieuw stadion met 63.000 plekken langs de Maas. De ­gemeente en de clubleiding zijn voorstander; Feyenoord City moet stad én club vooruit helpen.

Aan de andere kant houdt een grote groep supporters vast aan de vertrouwde Kuip, die velen beschouwen als een heiligdom. De vrees is ook dat het nieuwe stadion, dat 440 miljoen euro kost, veel te hoog gegrepen is

en de ondergang van de club zal in­luiden. Niet onbelangrijk: de harde supporterskern ziet een nieuw sta­dion ook als een bedreiging, omdat ze vrezen voor een modern – en dus ook strenger – veiligheidsbeleid.

Het ‘ruwe randje’ van de volksclub uit Rotterdam wordt nogal geromantiseerd. Feyenoord staat bekend om het ongekende fanatisme van de aanhang. Feyenoordcommissaris Gérard Moussault maandag op de perscon­ferentie: “Koevermans wilde graag het ruwe randje van Feyenoord weghalen, dat vond hij verleden tijd. De supporters moeten zich veilig voelen.” Het lukt echter maar niet om in De Kuip de regels te handhaven, zoals het vuurwerkverbod. “We hebben niet de middelen om baas te zijn in ­eigen huis.”

‘Achterkamertjespolitiek’

Met name de opkomst van de RJK – de Rotterdamse Jongeren Kern – baart de club zorgen. Deze jonge en gewelddadige supporterskern claimt het huis van Koevermans te hebben bekogeld, maar de politie heeft nog niemand kunnen arresteren.

Laatste dieptepunt in het supportersgeweld vond vorige week plaats: het ­bestuur van Union Berlin dronk de avond voor de Europacupwedstrijd een drankje in de binnenstad en werd aangevallen. Na dit zoveelste ­incident was Koevermans zichtbaar aangeslagen. “Ik schaam me als mens, Rotterdammer en Feyenoorder,” zei hij voor de camera.

Inmiddels hebben de supporters van Feyenoord via een open brief ­toenadering gezocht tot de raad van commissarissen. ‘Het grote onderliggende probleem is dat de supporters en de club al tientallen jaren uit elkaar aan het groeien zijn,’ schrijven zij. Het opstappen van Koevermans biedt ruimte voor een frisse wind, een einde aan de ‘achterkamertjespolitiek’. Ook willen ze dat ze zoveel mogelijk worden geïnformeerd én meer worden betrokken bij de club. De open brief wordt ondersteund door bijna twintig supporterspartijen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden