Plus

Werper Amsterdam Pirates: 'Tijd voor een feestje in de stad'

De honkballers van Amsterdam Pirates beginnen donderdag tegen Neptunus aan de Holland Series. Met de bijna 44-jarige Rob Cordemans op de heuvel wil de club voor het eerst sinds 2011 weer eens kampioen worden.

Curt Simons
Pirateswerper Rob Cordemans verbrak dit seizoen het 22 jaar oude record aantal strikeouts van Bart Volkerijk Beeld Henk Seppen
Pirateswerper Rob Cordemans verbrak dit seizoen het 22 jaar oude record aantal strikeouts van Bart VolkerijkBeeld Henk Seppen

Vissen. Naast honkbal is het sinds een jaar het favoriete tijdverdrijf van Rob Cordemans. De werper van Amsterdam Pirates en het Nederlands team heeft altijd hengels in zijn auto liggen en als hij tijdens het drukke honkbalseizoen de kans krijgt ze uit de achterbak te pakken, doet hij dat.

Zo ging hij vorige week tijdens het Super 6 toernooi met Oranje in Hoofddorp met zijn ­Piratesteamgenoot en mede-international Kevin Heijstek en assistent-coach Sidney de Jong, een paar keer vissen bij Spaarnwoude.

Het geeft hem een zekere rust op de vaak lange dagen tijdens toernooien. "We spelen meestal 's avonds en dan lig je vaak maar op bed in je hotelkamer te wachten tot je naar het veld mag," vertelt Cordemans.

"Vissen is voor mij een welkome afleiding, want als we al praten, gaat het niet over honkbal." Dat betekent niet dat hij niet fanatiek is. "Dat heeft elke visser denk ik. Je wilt toch het meeste vangen. En ik heb gewoon een hekel aan verliezen."

IJskonijn
Of het aan het vissen ligt, is niet te bewijzen, maar de geboren Schiedammer is bezig aan een uitstekend seizoen op de heuvel bij Pirates. Hij verbrak op 14 juni tegen DSS uit Haarlem het ­record aantal strike-outs uit 1996 van Bart Volkerijk, die 1948 keer een slagman met drie slag uitschakelde.

Cordemans staat inmiddels op 1985. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar hij miste door een liesblessure de eerste maand van het seizoen en in 2016 speelde hij door een blessure bijna een heel seizoen niet.

Cordemans lijkt ondanks zijn leeftijd - hij wordt volgende maand 44 - nu fitter dan ooit.

"Ik moet er meer voor doen dan vroeger. Zo zit ik nu twee keer per week in de sportschool, wat ik echt nooit deed, en ik heb een uitstekende fysiotherapeut. Fysiek en mentaal zit ik lekker in mijn vel. Dan gaan veel dingen vanzelf."

Hij heeft ook genoeg redenen om door te gaan. Hij kan zichzelf volgend seizoen nog meer in de geschiedenisboeken gooien. Zijn aantal strike-outs kan boven de 2000 komen en het record aantal overwinningen, dat sinds 2012 ook op zijn naam staat, kan de 200 passeren.

Al zegt hij zelf dat records niet belangrijk voor hem zijn. "Laat anderen er nu maar over praten. Dat betekent niet dat ik het niet leuk vind, maar het is meer iets om na je carrière op terug te kijken. Ik concentreer me nu liever op mijn spel."

Het gooien van een strike-out geeft nog steeds een kick, het mentale spelletje met de slagman blijft mooi.

Zijn koele, emotieloze houding op de heuvel heeft Cordemans, die bezig is aan zijn 25ste seizoen op het hoogste niveau, de bijnaam ijskonijn opgeleverd.

"Dat vind ik wel een stoere. Een mooie worp gooien en dan zien dat je tegenstander geen flauw benul heeft waar de bal is, daar kan ik nog altijd extreem van genieten. Dat gaat echt nooit vervelen."

Pirates begint donderdag thuis op Sportpark Ookmeer aan de Holland Series om de landstitel tegen Neptunus uit Rotterdam, de laatste vijf jaar de kampioen van Nederland.

Cordemans werd tot nu toe zes keer landskampioen, maar zijn laatste titel dateert al van 2011, toen Pirates voor het laatst de beste van Nederland was.

Pirates won de laatste drie competitiewedstrijden van de Rotterdammers.

Cordemans: "We zijn er als ploeg klaar voor en we hebben pas ­laten zien dat we Neptunus kunnen verslaan. Je proeft echt de honger bij het team. We vinden het wel weer tijd voor een feestje in Amsterdam."

Olympische Spelen
Behalve de titel en de records lonkt er nog iets op sportief gebied. Honkbal keert in 2020 in Tokio terug op de Olympische Spelen. Het kunnen na 1996, 2000, 2004 en 2008 zijn vijfde Spelen worden.

Rob Cordemans in actie tijdens de finale van het EK honkbal Beeld ANP
Rob Cordemans in actie tijdens de finale van het EK honkbalBeeld ANP

Cordemans, die in 2011 de winnende werper was toen Nederland tegen Cuba wereldkampioen werd, vindt het nog veel te vroeg om daarover te praten.

Hij heeft in elk geval nog niet naar visstekjes in Japan gegoogeld, zegt hij ­lachend. "We moeten ons met Nederland eerst nog maar zien te plaatsen en dan kijken we wel of ik er bij ben."

"Als mijn arm goed blijft voelen en ik ook voor de rest gezond blijf, ga ik door. Ik vind honkbal nog steeds het leukste dat er is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden