PlusInterview

Welke titel wordt de volgende voor Mathieu van der Poel?

Mathieu van der Poel (24) heeft sinds het winnen van het EK mountainbike een indrukwekkend aantal titels op zak. Welke wordt de volgende? ‘Gezien het parcours kan ik het WK op de weg winnen.’

Ad Pertijs
Mathieu van der Poel, zondag bij de finish in Brno. Beeld ANP/ ?TK
Mathieu van der Poel, zondag bij de finish in Brno.Beeld ANP/ ?TK

Na afloop van het EK mountainbike in het Tsjechische Brno trof Mathieu van der Poel een interessante ‘bingokaart’ aan op Twitter. Een spaarkaart van kampioenstruien en olympische titels. Zes ervan zijn nu afgevinkt. Vijf vakjes zijn open: de wereldtitel op de weg en het mountainbike, het EK op de weg en de olympische titels op de weg en het mountainbike.

“Een grappig kaartje,” zegt Van der Poel. “Zie het niet als mijn planning hoor, maar ik ben er wel mee bezig om titels te veroveren.”

Langetermijndoel

Het verklaart volgens hem zijn jongensachtige blijdschap aan de finish in Brno nadat hij het EK, ondanks een val, al vrij vroeg had beslist. “Ik merk dat het EK door de mountainbikers nog niet wordt gezien als de grootste wedstrijd van het jaar, maar voor mij was het een doel waar ik serieus naartoe heb gewerkt. Dat ik dit jaar tijdens de wereldbekerwedstrijd in Nove Mesto eindelijk de wereldtop kon verslaan, was al een opluchting. Dit bevestigt dat ik ze aankan.”

Kijkend naar de spaarkaart zegt Van der Poel één vakje alvast met rood te willen omcirkelen. “Dat van de olympische mountainbikewedstrijd. Dat is hét doel waar ik op de lange termijn naartoe werk. Tussendoor is er een aantal specifieke doelen. Het EK van zondag was er één van.”

Het WK op de weg, dat eind september in Yorkshire wordt verreden, kan het volgende vakje zijn dat wordt afgevinkt. “Denk na de Amstel Gold Race niet dat ik dat even ga winnen, maar gezien het parcours is het wel een wedstrijd die ik kán winnen.”

Daarvoor heeft Van der Poel al wel een keuze moeten maken. “Ik wilde het liefst begin september het WK mountainbike en daarna het WK op de weg rijden. De ploeg heeft me duidelijk gemaakt dat het beter is te kiezen. Vol gaan voor het ene is beter dan twee keer 80 procent kunnen geven.”

De komende twee weekeinden rijdt Van der Poel de laatste twee wereldbekerwedstrijden van het mountainbikeseizoen in Val di Sole en Lenzerheide. “Om ze te kunnen winnen.”

Drie blokken

Tussendoor pakt Van der Poel ook nog wat criteriums mee. Daarna verschuift de focus. In aanloop naar het WK rijdt hij de Arctic Race of Norway en Tour of Britain. “Het is niet zo dat ik de ene discipline gebruik als voorbereiding op de andere. Voor mij zijn het drie aparte blokken, die elkaar afwisselen.”

Wat te doen met het veldrijden? “De Nacht van Woerden op 22 oktober wordt mijn eerste cross. Veldrijden blijft mijn passie, al heb ik dit jaar wel gemerkt dat het winnen van de Amstel Gold Race een veel grotere impact heeft dan wat ik doe in de cross.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden