We willen wielrenners vaker zien

Merijn Zeeman (links) met de renners Koen de Kort (midden) en Theo Eltink. Foto ANP/Vincent Jannink Beeld
Merijn Zeeman (links) met de renners Koen de Kort (midden) en Theo Eltink. Foto ANP/Vincent Jannink

APELDOORN - De wielerploeg Skil-Shimano heeft niet geïnvesteerd in grote namen maar in kennis. Het aantrekken van de Amsterdamse trainer Merijn Zeeman en het invoeren van gezamenlijke trainingen moeten het rendement van de Nederlandse profploeg verbeteren.

Nadat hij in de lente van 2008 alle voorjaarsklassiekers had gereden, verdween Floris Goesinnen uit het peloton om een maand later weer terug te keren in de Ronde van België. Niemand bij Skil-Shimano die wist wat de 25-jarige renner in de periode van vier weken had gedaan. Teammanager Iwan Spekenbrink en ploegleider Rudie Kemna kon slechts hopen dat Goesinnen met zijn vak was bezig geweest.

Of het wel normaal is dat goed betaalde profs zich tijdens het seizoen kunnen terugtrekken zonder verantwoording af te leggen aan hun werkgever, vroeg Spekenbrink zich af. Het antwoord heeft geresulteerd in een drastische koerswijziging.

De Nederlandse ploeg gaat zijn 22 renners dit seizoen veel dichter op de huid zitten. ''We willen onze renners voortaan niet alleen zien in de koers, maar ook daarbuiten. Een renner heeft gemiddeld honderd koersdagen per jaar. Het is toch vreemd dat je als werkgever niet weet waar hij die andere 260 dagen mee bezig is. Juist de dagen buiten de koers willen we gaan gebruiken om renners beter te maken. In het verleden is daar veel te weinig aandacht aan besteed.''
Om de renners vaker samen te brengen voor trainingen en wetenschappelijke testen heeft Skil-Shimano twee huizen gekocht in de buurt van Hengelo. Een aantal buitenlandse renners zal er permanent verblijven. De anderen komen er als hun programma het toelaat.

Het werken met een vaste uitvalsbasis is volgens Merijn Zeeman een voorwaarde om renners individueel te kunnen begeleiden. ''Met de moderne techniek kan een renner mij weliswaar al zijn trainingsgegevens doorsturen, maar dat is niet genoeg. Coachen werkt veel effectiever als je de renners bij je hebt. In andere sporten is dat allang normaal, blijkbaar niet in het wielrennen. Ik vind het vreemd dat in een sport waar zoveel geld in omgaat, niet meer wordt gedaan om mensen beter te maken,'' zegt de dertigjarige Amsterdammer, die zich verbaast over het conservatisme in de wielerwereld.

Zeeman, een voormalige gymleraar, moet een cultuuromslag bewerkstelligen. ''Wielrenners worden nog altijd op pad gestuurd met een programma en met de boodschap dat ze goed moeten zijn als het erom gaat. Hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze goed zijn, dat moeten ze maar zelf uitzoeken. Als trainer wil ik deel uit maken van dat proces. Als een renner niet goed rijdt, ben ik medeverantwoordelijk,'' zegt Zeeman.

De trainer, die bij NOC-NSF de topcoachopleiding heeft gevolgd, spiegelt zich aan het model van schaatsploeg TVM. Kennis is volgens hem de sleutel tot succes. Zo gaat Zeeman niet alleen individuele trainingsschema's maken, ook een sportpsycholoog en een voedingsdeskundige moeten het rendement van van het team verhogen.

''Een aantal renners moet nog wennen aan deze aanpak. Vandaar dat we tijdens het eerste jaar af en toe compromissen zullen moeten sluiten. Maar we gaan dit proces zeker intensiveren. Renners die dit niet accepteren, hoeven we bij Skil-Shimano niet meer. Topsport is opoffering,'' waarschuwt Zeeman. (PRATRICK DELAIT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden