PlusDe cijfers

Wat zeggen de cijfers over de bondscoachkandidaten?

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: een statistisch kijkje naar de bondscoachkandidaten.

Sam Planting
Thomas Tuchel is stilistisch een droomkandidaat voor de bondscoachvacature Beeld anp
Thomas Tuchel is stilistisch een droomkandidaat voor de bondscoachvacatureBeeld anp

Het beoordelen van een voetbaltrainer is een subjectieve aangelegenheid.

Leiderschap, communicatie, een attractieve speelstijl; het is moeilijk te meten. Toch bleek uit onderzoek van voetbalanalytisch bedrijf 21st Club dat het aanstellen van een goede trainer in de Premier League al gauw tien tot twaalf punten per seizoen kan schelen.

In een periode waarin we wachten op een nieuwe generatie toptalenten, is een optimale bondscoachkeuze dan ook noodzakelijk.

Tijd voor een zo objectief mogelijk kijkje naar vier kandidaten. Maar eerst: waar moeten die eigenlijk aan voldoen?

De laatste successen vierde het Nederlands elftal onder Bert van Marwijk en Louis van Gaal.

In 52 duels bij Oranje haalde Van Marwijk (2008-2012) 2,15 punten per wedstrijd, met 2,13 goals voor en 0,81 tegen.

Van Gaal haalde tussen 2012 en 2014 in 29 duels 2,21 punten per wedstrijd, met 2,41 goals voor en 0,93 tegen.

Nu heeft Oranje onder hun leiding relatief vaak een wat zwakkere tegenstander getroffen, maar het lage aantal tegengoals per wedstrijd (<1) is wel veelzeggend: een dichte defensie is beter 'coachbaar' dan virtuoze aanvalsacties. Welnu, de kandidaten:

Ronald Koeman

Zijn statistieken tonen duidelijk waarom hij vóór zijn aanstelling bij Everton 'hot' was. Feyenoord pakte tussen 2011 en 2014 onder Koeman aanzienlijk meer punten per wedstrijd (1,93) dan onder zijn voorganger Mario Been (1,60) en het aanvalsspel verbeterde drastisch: van 1,6 goals onder Been naar 2,12 onder Koeman.

Bij Southampton volgde hij Mauricio Pochettino op, die hij eveneens overtrof. Vooral de verdediging verbeterde: hij incasseerde 0,2 tegengoals per wedstrijd minder. Bij Everton stokte deze trend: hier pakte Koeman minder punten dan voorganger Roberto Martínez. Met name de aanvalsproductie haperde zichtbaar, ondanks de ruim 140 miljoen euro die hij aan nieuwe spelers mocht uitgeven.

Frank de Boer

Voor zijn periodes bij Inter en Crystal Palace zijn geen cijfers nodig om te concluderen dat het niet best was.

Opvallender is dat hij het per wedstrijd bij Ajax minder goed deed dan de vier landstitels in zes jaar vertellen: De Boer pakte er per wedstrijd 2,02 punten, 2,12 goals en 1 tegendoelpunt.

Zowel onder voorganger Martin Jol als opvolger Peter Bosz pakte Ajax meer punten, scoorde het vaker en incasseerde het minder tegengoals.

Peter Bosz Beeld anp
Peter BoszBeeld anp

Peter Bosz

Na een voortvarende start worstelt Borussia Dortmund intussen behoorlijk onder Bosz. Toch vallen de cijfers mee, al is de 'sample size' nog wat te klein voor deugdelijke vergelijking: 18 duels en 2,61 goals per wedstrijd.

In de verdediging gaat het echter mis (gemiddeld 1,61 tegendoelpunten), met als resultaat slechts 1,56 punten per match. Bij Ajax noteerde Bosz in 56 duels 2,13 punten per wedstrijd, met 2,14 goals voor en 0,89 tegen.

Thomas Tuchel

De Duitser is niet alleen stilistisch een droomkandidaat voor de bondscoachvacature, ook de cijfers zijn Tuchel zeer gunstig gezind. Borussia Dortmund pakte meer punten per wedstrijd met Tuchel (2,12) dan voor hem onder Jürgen Klopp (1,9), met name dankzij de verbeterde doeltreffendheid (2,43 om 2).

Ook bij Mainz pakte Tuchel in 2009 méér punten per wedstrijd dan voorganger Klopp, de meester van de Gegenpressing.

Tuchel is wel al in beeld bij Bayern München en bij meerdere Engelse topclubs. De vraag is bovendien of hij trek zou hebben in een met relletjes omgeven functie als bondscoach van een landenteam met een kwakkelende lichting spelers. Maar misschien kijkt hij daar wel cijfermatig naar.

Lees ook: Oranje start 2018 met duel tegen Engeland in Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden