Plus

Wat is er aan de hand bij voetbalclub DWS?

DWS, een voetbalclub in Amsterdam-West, heeft aangifte gedaan tegen een aantal ouders en geroyeerde leden wegens intimidatie. Wat is er aan de hand? 

Vera Spaans
Een voetbalveld van DWS Beeld ProShots
Een voetbalveld van DWSBeeld ProShots

De club is sinds vorige week gesloten, de thuiswedstrijden van afgelopen weekend zijn omgezet in uitwedstrijden.

In een brief van 25 mei licht het bestuur deze beslissing toe aan de leden.

'Na onderzoek hebben we geconcludeerd dat de betrokken personen de afgelopen tijd bewust een angstcultuur binnen de club hebben gecreëerd om hun eigen belangen te waarborgen. Ze zijn daar zelfs zo ver in gegaan dat ze diverse mensen binnen de club gedreigd hebben met fysiek geweld.'

Kort geding
Zo kregen trainers te horen dat ze maar beter de komende wedstrijd niet konden coachen, omdat er boze ouders waren die ze misschien iets aan zouden doen - gevolgd door de omineuze mededeling dat geweld te voorkomen was als bepaalde spelers zouden worden opgesteld.

Drie dagen later kondigde een groep ouders een kort geding aan tegen het bestuur wegens wanbeleid.

Een van deze ouders, M. Aithassou, zei tegen AT5 dat 'intimidatie niet door de beugel kan', maar dat het bestuur door de club dicht te gooien probeert wanbeleid te verbloemen.

Een bestuurder: "We hebben een ALV om het beleid van het bestuur aan te kaarten, daar heb je geen rechtszaak voor nodig. Als hij ontevreden is, of iets anders wil, ga dan gewoon het gesprek aan."

Hoog niveau
Eigenlijk zou donderdagavond een Algemene Ledenvergadering (ALV) worden gehouden. Woensdag besloot het bestuur die vergadering op te schorten omdat de veiligheid van bezoekers niet kon worden gegarandeerd.

Donderdag zou een instructie worden gegeven aan trainers en vrijwilligers.

De gebeurtenissen bij DWS zijn geen incident. Bij de club wreekt zich de moeizame combinatie van hoge ambities en lage betrokkenheid.

De jeugd speelt op een hoog niveau: wie uitblinkt bij DWS kan zomaar doorstoten naar de top. Zo bereikte oud-DWS-speler Soufyan Ahannach de Engelse Premier League.

Tegelijk is de bereidheid om contributie te betalen bedroevend laag. "Bij een hockeyclub weet iedereen: als je in augustus je contributie niet hebt betaald, dan speel je niet in september. Als je bij ons je contributie in september wel hebt betaald, dan ben je een aardige vent," zegt een bestuurder die voor zijn veiligheid niet met naam genoemd kan worden. "En onze penningmeester is de rest van het jaar bezig met het innen van de contributie van de overige negentig procent."

Niet optreden
De club heeft grote moeite vrijwilligers te vinden en het hoofd financieel boven water te houden. Geld om trainers of een verenigingsmanager te betalen, is er dan ook niet.

Het resultaat: een club die als los zand aan elkaar hangt, waarin fanatieke ouders en spelers de ruimte voelen om 'in te grijpen': door te dreigen met geweld of de boel over te nemen.

De bestuurder: "Wij kunnen inmiddels niet meer elke brandhaard blussen."

Ruimte om op te treden is er nauwelijks. Leden die wegens wangedrag werden geroyeerd, bleven gewoon op de velden verschijnen. Openbaar terrein, dus volgens de politie niet tegen te houden. "En dan krijgt het bestuur te horen dat wij niet optreden."

En voetballers niet laten spelen omdat ze hun contributie niet hebben betaald, is ook geen optie: "Dan zeggen de trainers: die-en-die kunnen we niet missen, want dat is een groot talent."

In overleg met politie, gemeente en KNVB wordt nu gekeken naar verdere stappen. Inmiddels hebben ook leden en oud-leden aangeboden te helpen. Naar verwachting gaat de club maandag weer open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden