Plus

Wat is dat toch met voetballers en hun liefde voor auto's?

Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Het Parool/Wolff
Ellen DikkerBeeld Het Parool/Wolff

'Kijk mam, die zwarte is van Tete. Die heeft AMG. Dan gaat ie extra snel. En die is van Boilesen, die hoge met die camouflage. Van Rhijn heeft ook een legergroene, maar dan zonder camouflage. Welke vind jij het mooist?"

Ik zeg dat ik die camouflage wel wat overdreven vind en kijk mijn zoontje onderzoekend aan. Wat is dat toch met voetballers en auto's? Zo jong als hij is, deelt hij die vreemde voorliefde voor veel pk's al.

Bij De Toekomst is een grote parkeerplaats, maar de spelers van het eerste hebben zo hun privileges. Zij mogen hun auto achter het hek op De Toekomst parkeren, tegen de kantine aan. Dat levert een nogal indrukwekkend wagenpark op.

Mijn zoontje weet precies welke auto bij welke speler hoort. En al zijn teamgenootjes weten dat ook. Als ze van de kleedkamer naar het veld lopen, maken ze even een bochtje naar dat glimmend blik.

Alhoewel glimmend, mat is de trend. Klein, groot, hoog, laag, zwart of felgekleurd, iedere auto heeft z'n eigen identiteit. De jongens verdringen zich voor de raampjes om een glimp van de binnenkant op te vangen. Met open mond vergapen ze zich aan alle toeters en bellen.

Een tijdje geleden kwam Van der Sar net aangelopen toen de jongens weer eens bij die auto's rondzwierven. De brutaalste van het team kon zich niet beheersen. "Trainer, mogen we uw auto zien?" (Want iedereen in een Ajaxtrainingspak heet 'trainer'.)

Van der Sar is de beroerdste niet en voor hij het wist, zat er een heel elftal in z'n auto. Voorin, achterin, de muziek ging aan, overal brandden lampjes en die jongens dansten door die auto.

Toen ik mijn zoontje van de training afhaalde, keek hij alsof de hemelpoort zich voor hem had geopend. "Mam, hij heeft gewoon disco in zijn auto, paars, blauw, echt alles knipperde. En twee tv's! En sportstoelen! Die zitten lekker mam, echt niet normaal. Je zou het echt niet denken, want van buiten is die auto heel gewoon, maar van binnen..."

Zijn ogen glinsterden en fonkelden net zo als het dashboard van die auto zal hebben gedaan. We stappen in ons gammele tweedehands bakkie. Het enige lampje dat zou kunnen branden, heeft het al een tijdje geleden begeven. Als we het parkeerterrein verlaten, hobbelen we zachtjes over de verkeersdrempel richting randweg. Die drempel is nieuw. Een slimme investering. En een broodnodige. Want voetballers en auto's...

e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden