Achter de schermen

Wat doet een sportverslaggever als er geen wedstrijden zijn?

Het had een mooie sportzomer moeten worden, met onder andere het EK in Amsterdam, de Olympische Spelen in Tokio en de Tour de France, maar alles is uitgesteld vanwege corona. Wat betekent dat voor de sportverslaggeving van Het Parool?

Beeld van maart dit jaar: Ajax en Feyenoord bedanken zorgmedewerkers van het Amsterdam UMC. Beeld EPA
Beeld van maart dit jaar: Ajax en Feyenoord bedanken zorgmedewerkers van het Amsterdam UMC.Beeld EPA

Dit jaar zou Amsterdam een van de twaalf speelsteden van het EK zijn. De Johan Cruijff Arena werd druk verbouwd, zodat er plek zou zijn voor 56.000 supporters, en Ajax zou dit seizoen alle wedstrijden spelen in een uitverkocht stadion. Het liep anders: door de coronamaatregelen kwam er eind maart al officieus – en half april officieel – een einde aan het voetbalseizoen.

Alle grote sportevenementen werden verplaatst. Een zomer zonder EK, Ajax, Tour, Giro, Vuelta en Olympische Spelen, dus. Een uiteraard begrijpelijke, maar ingrijpende beslissing, aldus Dick Sintenie, Ajaxverslaggever van Het Parool. “Het zou vier maanden feest worden, zo’n zomer waarin je aan de buis gekluisterd zit om de ene sportwedstrijd na de andere te zien. Eens in de zoveel tijd komen al die evenementen samen, en dan zou het Nederlands Elftal ook nog eens drie keer in de Arena spelen. Heel abrupt ging alles naar nul. Ongelooflijk jammer, maar het is niet anders.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Weken voorafgaand aan de coronamaatregelen was de sportredactie van de krant – naast Sintenie een team van freelance journalisten en een vaste eindredacteur – al begonnen met het maken van de zomerplanning. Hoeveel pagina’s moesten er besteed worden aan welke wedstrijden? Moesten er extra verslaggevers worden ingezet? Zouden bergetappes van de Tour overlappen met andere evenementen? Welke verhalen konden ze nu al maken?

De puzzel was nog niet helemaal gelegd, maar ze waren er druk mee bezig – daar gaat een hoop voorbereiding in zitten. Freelance journalist Thomas Sijtsma, die elk jaar verslag doet van de Tour de France en deze zomer ook de Olympische Spelen zou verslaan, stond ook al in de startblokken. Hij zou onder andere Amsterdamse olympiërs interviewen op de plek waar ze ooit begonnen met trainen. Het moest een reeks worden die vanaf tien weken voor de start van het evenement wekelijks geplaatst zou worden. Ook was hij bezig met het plannen van een mooie reportage, waar hij nog niets over wil vertellen – grote kans dat het volgend jaar alsnog doorgaat.

Dylan Groenewegen, de enige Amsterdamse deelnemer aan de Tour de France, wilde hij weer spreken voor Het Parool. “Tijdens de Tour maak ik vooral videointerviews en reportages, maar het is inmiddels traditie geworden om elk jaar ook een groot stuk over Groenewegen te maken. Vorig jaar sprak ik hem bijvoorbeeld op de Sierra Nevada, waar hij op hoogte traint. Ik heb ook weleens jeugdvrienden gesproken en zijn vaders fietsenwinkel bezocht voor een portret, en ik ben eens mee geweest tijdens zijn sprinttrainingen op de Hollandse Brug.”

Alle prille ideeën voor zulke stukken zijn nu in de koelkast gezet. Jammer, vindt Sijtsma, voor wie de Olympische Spelen het hoogtepunt van deze zomer zouden worden. Hij hoopt volgend jaar alsnog verslag te kunnen doen van de Spelen. En nog eerder van de Tour de France – er is al een nieuwe wielerkalender. Als het aan de Wielerbond ligt, gaat de Tour de France eind september alsnog van start, direct gevolgd door het WK wielrennen in Zwitserland.

Sijtsma hoopt dat het gaat lukken, maar heeft er een hard hoofd in. “Er wordt gesproken over het starten van de Tour zonder publiek en het testen van alle deelnemers op corona, maar het lijkt me erg optimistisch om te denken dat honderden mensen dan wel samen een heel land kunnen doorkruisen.”

Eén aspect verandert waarschijnlijk niet, zegt Sijtsma: het verbod op handen schudden met mensen buiten de ploeg, dat team Jumbo-Visma jaren geleden al invoerde. “Toen deden we er nog een beetje lacherig over, maar dat is nu wel anders.”

Nieuwsverhalen

Voor Ajax, een belangrijk onderwerp voor Het Parool, zit het seizoen er definitief op. De KNVB en sportminister Martin van Rijn gingen onlangs in gesprek om te zien of het profvoetbal toch eerder kan worden opgestart dan 1 september, maar die kans acht Sintenie niet groot. “Het is raar: vorig jaar beleefde Ajax het mooiste seizoen tot dusver, dit jaar het kortste.”

Toch is er ook zonder voetbalcompetitie genoeg om over te schrijven, zegt hij. En dan gaat het niet om sportverslagen, maar nieuwsverhalen. Over het einde van de competitie, bijvoorbeeld, en wat dat betekent voor promotie en degradatie, de overleggen die de KNVB voert en wat de consequenties zijn voor spelen zonder publiek. Sintenie: “Het nieuws gaat maar door. Er zijn ook kleinere onderwerpen om over te schrijven, zoals een Amsterdams meidenteam dat het bijzonder goed doet. Ik heb de laatste weken geschreven over Van Gaal en zijn boek, heb een reportage gemaakt over kinderen die weer mochten trainen en heb veel geschreven over de Bundesliga die weer van start ging. Nu de bal in Duitsland weer rolt, ligt de focus van de voetballiefhebber daar en wordt het voor de krant interessanter daarover te schrijven.”

De reden dat Duitsland het voetbalseizoen wél afmaakt, is trouwens een onderwerp op zich. In dat land is de drijfveer om het seizoen af te maken kort gezegd groter dan bij ons, zegt Sintenie: de financiële belangen zijn groter, de regering is er directer bij betrokken en vindt dat voetbal als sport een grote maatschappelijke betekenis heeft. “Toen het coronavirus uitbrak, kregen voetballers een ‘vitaal beroep’: clubs kregen onmiddellijk toestemming om – in aangepaste vorm – te blijven trainen en de stadions en trainingslocaties werden aangemerkt als werkplek.” De testcapaciteit in Duitsland is daarbij groot en het aantal coronadoden relatief laag. “Het is interessant om te zien hoe de wedstrijden zich daar ontwikkelen en hoe alles daar verloopt. De Bundesliga is nu op voetbalgebied het proefkonijn in coronatijd.”

Altijd iets te schrijven

Een training van Ajax bijwonen en na afloop spelers interviewen, normaal gesproken vast onderdeel van Sintenies werk, zit er nu niet in: de spelers trainen in kleine clubjes en moeten zich aan strenge richtlijnen houden. Ze mogen op het veld niet bij elkaar in de buurt lopen, niet samen in de kleedkamer zijn en na afloop niet ter plekke douchen. Sinds 15 mei hebben ze een maand vakantie en in juni hopen ze met grotere groepen te gaan trainen, zodat ze op 1 september topfit zijn. “Bij de trainingen mogen dan geen verslaggevers zijn,” zegt Sintenie. “En terecht.”

Toch mist hij het erg om op pad te gaan: normaal gesproken ziet Sintenie elke wedstrijd, uit en thuis. Nu komt hij, net als de meeste andere redacteuren, zelfs niet meer op de redactie. De laatste wedstrijd die hij versloeg was de eredivisiewedstrijd tussen Ajax en Heerenveen op 7 maart. “Dat is heel vreemd, ja. Sportjournalisten zijn altijd onderweg en gewend overal hun verhalen te maken; staand op het toilet zou het nog lukken. En nu tikken we alleen nog stukken vanuit huis. Niet ideaal, maar het gaat prima. Elke dag verschijnt er weer een mooie krant. Maar ik heb wel ineens een ander levensritme.”

Lezers hoeven niet bang te zijn dat Het Parool deze zomer vooral vol staat met stukken over Bayern München: Ajax blijft de belangrijkste club van de stad, en daarmee voor de krant. En daar valt altijd iets over te vertellen, al is het nu toch echt minder dan normaal. “Natuurlijk schrijven we alleen over dingen die relevant zijn; we schrijven niet om het schrijven. Maar door deze situatie kunnen we wel wat uitgebreider ingaan op onderwerpen die anders misschien onderbelicht zouden zijn gebleven, maar die wel leuk genoeg zijn om uit te diepen. We hadden nu bijvoorbeeld extra ruimte voor een terugblik op de finale van de Champions League in 1995, dat was in mei 25 jaar geleden.”

Van uitstel komt in elk geval geen afstel, zeggen Sintenie en Sijtsma: dat mooie sportseizoen én die krant vol mooie sportverslagen gaan er hoe dan ook komen. De vraag is alleen nog even wanneer dat gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden