Plus

Wat betekent aansprakelijkheid Ajax voor positie Van der Sar?

Na een jaar heeft Ajax aansprakelijkheid erkend voor de situatie van Abdelhak Nouri. Hoe moet het nu verder? Kenners over de positie van Ajaxdirecteur Edwin van der Sar.

Vera Spaans en Marc Kruyswijk
Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax tijdens de persconferentie over Abdelhak Nouri. Beeld anp
Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax tijdens de persconferentie over Abdelhak Nouri.Beeld anp

Frits Barend (sportjournalist):

"Eindelijk heeft Edwin van der Sar tegen alle adviseurs en juristen gezegd: 'Sodemieter op', heeft hij zijn menselijke ­gezicht getoond. Beter laat dan nooit. Het is heel goed dat in elk geval een rechtszaak is voorkomen. Nu is het tijd dat ze het ook met de advocaten menselijk gaan oplossen."

"Ik vind niet dat Van der Sar weg moet omdat deze reactie zo lang op zich heeft laten wachten. Hij staat niet alleen, hij is toch geadviseerd. Als hij weg zou moeten, dan moet de hele directie weg."

"Wat hij nu moet doen: de teamarts uit de wind houden, die krijgt nu de volle laag, en de fysiotherapeut in bescherming nemen. Maar vooral moet hij zich nu als een opa over Abdelhak Nouri gaan ontfermen. De familie is het kind, Abdelhak het kleinkind."

"Hij moet nu zeggen: wat hebben jullie nodig? Dat gaan we doen. Geld speelt geen rol, Ajax heeft 120 miljoen op de bank staan. Hij moet zeggen: het is goed dat onze kleinzoon de hele erfenis krijgt. Dan kan hij zichzelf eindelijk weer in de spiegel aankijken."

David Endt (oud-teammanager van Ajax):

"Er zijn behoorlijk grote fouten gemaakt, lijkt me. Dit heeft veel te lang geduurd. Dat ze nu met terugwerkende kracht wijsheid tonen, geeft aan dat Ajax in het proces tot nu toe tekort is geschoten."

"Edwin had kunnen weten dat zoiets niet overwaait, als er iets fout is gegaan, kom je daar niet mee weg. Dat is een kwestie van onkunde. Beter laat dan nooit, zou je kunnen zeggen, maar dit is een te ernstige zaak om een beetje laat in te zijn. Dat vind ik jammer."

"Of Van der Sar kan blijven? Daar moet hij zelf over oordelen. Als hij heel oprecht vindt dat hij dat kan, dan moet hij blijven. Ik heb er wel een mening over, maar geen oordeel, daarvoor ben ik nog te veel bij de club betrokken."

Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht, oud-commissaris van Ajax):

"Nu Ajax, naar het zich laat aanzien, de volledige aansprakelijkheid op zich neemt, moet de omvang van de schade bepaald worden, en daarmee de hoogte van de schadevergoeding."

"Dat worden onderhandelingsronden, en wellicht moet daar een rechter aan te pas komen. Je hoopt dat het lukt te schikken, want bij de uitspraak van een rechter is er altijd een partij hevig teleurgesteld."

"Allereerst moet er erkenning zijn voor het leed van de familie. Dat staat buiten het recht, dat is het menselijke aspect. Echt, niemand heeft dit gewild. En daarna gaat het erom dat het rechtvaardigheidsgevoel gediend wordt. Dat kan alleen als je boven de partijen kunt staan en het gehele feitencomplex kunt overzien."

"De meesten hebben niet het volledige dossier, en zij die claimen dat wel te hebben, zijn vaak gekleurd door een bepaald belang. Bij iedereen die nu in de media van alles roept, moet je je ­afvragen welk belang zij hebben."

"Ik weet niet waarom Van der Sar nu pas aansprakelijkheid erkent, ik weet niet wat een verzekeraar hem heeft ingefluisterd, ik weet niet welke informatie hij nog had. Ik was er niet bij. Laten we partijen de ruimte geven om in stilte en netheid tot overeenstemming te komen, in plaats van van alles te gaan roepen."

Fabian Nagtzaam (directeur supporters­vereniging Ajax):

"Dit is iets tussen de club en de familie. Er is zoveel verdriet. Het is goed dat Ajax nu uiteindelijk aansprakelijkheid heeft erkend."

Jack Spijkerman (Ajaxfan):

"Edwin van der Sar gaat hier overheen ­komen als directeur. Hij heeft het goed gedaan, maar het duurde wel te lang, dat is duidelijk. Ik denk dat Van der Sar dit altijd op deze manier heeft gewild."

"Dat het zo lang duurde, heeft te maken met juridische aspecten: als letselschadeadvocaten zich ermee gaan bemoeien, wordt het er nooit beter van. Al die juridische zaken had Van der Sar naast zich neer moeten leggen. Ajax moet een grote jongen zijn en zeggen: wij nemen dit op ons, wij zijn verantwoordelijk."

"Maar deze dingen gebeuren, in ziekenhuizen worden ook fouten gemaakt, maar daar staan niet overal camera's op. Het wordt er niet minder triest van, maar nu kan ­iedereen verder."

Frank van den Wall Bake (sportmarketeer):

"Edwin van der Sar heeft een heel verstandige en moeilijke beslissing genomen. Maar het kon ook niet anders: in dit soort situaties moet je kiezen voor het maximaal ondersteunen van je eigen werknemer."

"Eventuele twijfels moet je dan zou gauw mogelijk opzij zetten, ter wille van het rouwproces van de familie. Ja, het heeft heel erg lang geduurd en Ajax heeft nogal de neiging om enigszins hooghartig te zijn. Dat hebben ze nu godzijdank volledig overboord gezet. Eigenlijk past dit niet bij het dna van Ajax."

"Het had sneller gekund, maar de uiteindelijke beslissing van Van der Sar is goed. Het zou mij niets verbazen als er mensen binnen Ajax zijn die hiertegen waren, om financiële redenen."

"Ze zijn bij Ajax nogal op de centjes, terwijl ze heel veel op de bank hebben staan. Dit is een aanslag op hun banksaldo. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft ook te maken met het enorme vertrouwen dat ze hebben in hun medische staf: grondig onderzoek duurt gewoon lang."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden