VS wil praten over boycot Spelen in China

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS wil met bondgenoten overleggen over een boycot van de Spelen van Peking in 2022.

Het Parool
Het olympisch dorp in aanbouw voor de Winterspelen van 2022 in China. Beeld Thomas Peter/REUTERS
Het olympisch dorp in aanbouw voor de Winterspelen van 2022 in China.Beeld Thomas Peter/REUTERS

De Verenigde Staten willen een discussie starten over die Olympische Winterspelen. Mensenrechtenorganisaties in Azië riepen eerder op om de Spelen in China te boycotten. Het gaat dan met name om de onderdrukking van de Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet bevestigen of er al gesprekken gaande zijn: “Maar, een gecoördineerde actie zou niet alleen in ons belang zijn, ook in het belang van onze partners. Het duurt nog even voordat de Spelen in Peking beginnen. Ik wil er geen tijdplan aan verbinden, maar de discussies zijn in gang gezet.”

Eerder had een hoge ambtenaar van hetzelfde ministerie verklaard dat er nog geen sprake is van gesprekken met andere landen. “Er is niet met bondgenoten en partners over een boycot gesproken.”

‘Leugen van de eeuw’

Een verbond van 180 internationale mensenrechtenorganisaties riep in februari op tot een boycot. ‘Al het andere wordt gezien als ondersteuning van het autoritaire bewind en de onverholen minachting voor burger- en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij’, stond in de oproep. Ook de VS verwijt China de mensenrechten te schenden.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) noemde, bij monde van voorzitter Thomas Bach, een boycot niet de juiste manier om problemen aan de kaak te stellen.

China uitte forse kritiek op de Amerikaanse suggesties over een mogelijke boycot. “De politieke inmenging in de sport druist in tegen het olympische handvest en schaadt de belangen van alle sporters en de olympische beweging,” verklaarde een woordvoerder van de Chinese regering. De beschuldigingen van een ‘zogenoemde volkerenmoord’ op de moslimminderheid van Oeigoeren in Xinjiang noemde hij ‘de leugen van de eeuw’.

Grote mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch roepen overigens niet op tot een boycot. Zij vinden dat dit soort sportevenementen vooral gebruikt moeten worden om druk uit te oefenen op overheden die de mensenrechten niet respecteren. Het Nederlandse kabinet stelt zich op hetzelfde standpunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden