Vrouw die massale valpartij in Tour veroorzaakte riskeert boete en zelfs celstraf

De vrouw die zaterdag in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk op 45 kilometer van de finish een massale valpartij veroorzaakte, houdt nog altijd de gemoederen bezig. Ondanks de klacht die ASO al indiende, is ze nog steeds niet geïdentificeerd – laat staan gevonden.

Het Parool
Wielrenner Tony Martin. Beeld REUTERS
Wielrenner Tony Martin.Beeld REUTERS

Door de enorme omvang van de valpartij was de lokale politie, die op Facebook een oproep voor getuigen heeft gelanceerd, pas enkele minuten later ter plekke zodat de vrouw de benen kon nemen. Als ze gevonden wordt, riskeert ze een boete van 1500 euro.

Tourorganisator ASO heeft zondagavond een klacht ingediend tegen de onbekende vrouw (volgens Tourbaas Prudhomme waarschijnlijk van Duitse nationaliteit). Mocht Jasha Sütterlin ook een klacht indienen, riskeert ze verdere vervolging en celstraf van maximaal een jaar, zo melden Franse media. De Duitse wielrenner moest door de valpartij noodgedwongen opgeven.

Moeilijke zoektocht

“Momenteel hebben we nog geen nieuws over de vrouw,” zegt Pierre-Yves Thouault, adjunct-directeur van ASO. “Het is de lokale politie van Quimper die het onderzoek voert en die op Facebook een oproep tot getuigen heeft gelanceerd. Maar de zoektocht dreigt moeilijk te worden. De vrouw zou alleen geweest zijn en de televisiebeelden zijn niet voldoende precies om haar te identificeren.”

Thouault vertelt waarom de vrouw alle tijd had om de benen te nemen. “De omstandigheden zaten tegen: de val gebeurde in een zone die niet als gevaarlijk beschouwd werd, zodat de lokale politie niet meteen aan het volgende ronde punt of kruispunt opgesteld stond. Omwille van de omvang van valpartij werd het zo bijzonder moeilijk voor de politie om snel bij de vrouw te zijn. Getuigen die na het incident snel de hulpdiensten gebeld hebben, konden alleen constateren dat de vrouw alleen langs de kant van de weg stond.”

‘Allez Opi-Omi’

“Met de klacht willen we vooral een voorbeeld stellen,” aldus Thouault. “Dat de toeschouwers zich niet zomaar alles kunnen veroorloven langs de kant van de weg. De enige vedetten van de koers zijn de renners.”

De vrouwelijke fan stond zaterdag met een stuk karton met daarop ‘Allez Opi-Omi’ veel te dicht langs de kant van de weg. Zonder oog voor het aanstormende peloton. Tony Martin kon het bordje niet ontwijken, waardoor hij stevig tegen het Bretoense asfalt sloeg. Een domino-effect met heel wat schade en verwarring tot gevolg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden