Plus

Vrijwilligers werken zich in het zweet voor EK atletiek

Vrijwilligers zwoegen op de laatste voorbereiding voor de EK atletiek. 'Stel dat een sporter door mijn toedoen struikelt.'

Annemarie Postma
De vrijwilligers zorgen ervoor dat de kampioenschappen van start kunnen. Beeld Rink Hof
De vrijwilligers zorgen ervoor dat de kampioenschappen van start kunnen.Beeld Rink Hof

De Europese kampioenschappen atletiek zijn het grootste sportevenement dat in Amsterdam wordt georganiseerd sinds de Olympische Spelen van 1928. Woensdag begint het. Er worden 1750 vrijwilligers ingezet om het toernooi in goede banen te ­leiden. Dat is best een grote verantwoordelijkheid.

Bastiaan Bretveld zit geknield op de sintelbaan in de bocht van baan drie. Met een watervaste zwarte marker zet hij twee streepjes aan beide kanten van de houten balk die hij op de grond gedrukt houdt. Precies tussen die streepjes moet een horde worden geplaatst. Rekenfouten kan hij zich niet permitteren.

"De camera's zien alles," zegt hij. En nog belangrijker, je moet altijd voorkomen dat een atleet na een teleurstellende race de schuld bij de organisatie legt. "Want als sporters niet goed presteren, zoeken ze de fout altijd bij een ander en nooit bij zichzelf," weet hij uit eigen ervaring.

Pylonnen
Bretveld, oud-hoogspringer bij atletiekvereniging Phanos, vormt samen met 134 andere vrijwilligers, van verenigingen uit binnen- en buitenland het 'technische team wedstrijdterrein'.

In november vorig jaar zijn ze begonnen met de voorbereiding. Bretveld haalt een A4'tje uit zijn achterzak. Het is een takenlijst, volgekrabbeld met afstanden, getallen en symbolen. Als chef van het 'loopgedeelte' moet hij er voor en tijdens de EK voor zorgen dat alle onderdelen - horden voor het hordelopen, ­pylonnen voor de 800 meter, balken voor de ­steeplechase en de startblokken - op de juiste plaats staan.

Moeite
Verderop heeft een groep vrijwilligers zich verzameld rond de kooi voor de discuswerpers. Tijdens het toernooi hebben ze acht minuten om het grote, zwarte net op te takelen en acht minuten om het weer te laten zakken voor het volgende onderdeel begint. Maar hoe, dat is de vraag.

Op de achtergrond klinkt het geronk van de grasmaaier die het middenterrein van een laatste opknapbeurt voorziet. Bas van Dam, oud-voorzitter van ­Phanos en nu vrijwilliger, staat zichtbaar te genieten. "Ik heb heel veel moeite moeten doen om het atletiek hier te krijgen, dan geeft dit een heel bijzonder gevoel. Mooier krijg je het niet."

Ander kaliber
Een voordeel is dat Phanos, gehuisvest in het Olympisch Stadion, al tien jaar de NK atletiek organiseert, de laatste editie was nog in juni. Maar, zo'n Europees kampioenschap is toch een ander kaliber. Er zijn straks 75 camera's, tien keer zoveel als bij de NK in juni, die elke rondslingerende pylon waarnemen.

Schuin aan de overkant houden Kirsten Peters en Eline Koenz zich bezig met de juiste positionering van de startblokken. "We hebben ons speciaal opgegeven voor de materiaalploeg," zegt Peters. "Dan krijg je echt wat mee van het evenement." Zelf doen ze ook aan atletiek, bij AV Trias in Heiloo. Koenz loopt horden en doet aan speerwerpen. Peters loopt de tweehonderd meter en verre afstanden. "Het zal lastig worden om neutraal te blijven, we mogen natuurlijk niet te uitbundig doen als de atleten de baan op komen."

Fan-girlen
Koenz: "Maar als Dafne Schippers in de buurt komt ga ik wel fan-girlen hoor. Dat is dat je keihard gaat gillen, iets wat meisjes ook bij boybands doen. Alleen doe ik het dan van binnen."

Tijdens de wedstrijden staan de meiden paraat om tijdens de race de startblokken, vijftien kilo per stuk, snel van de baan te krijgen. Een spannend moment. "Stel je voor dat een sporter door mijn toedoen over een startblok struikelt," zegt Koenz. "Daar wil ik echt niet over nadenken."

EK atletiek

Deelnemers: 1473
Landen: 50
Grootste ploeg: Duitsland (110 deelnemers)
Nederlandse deelnemers: 55
Disciplines: 46
Vrijwilligers: 1750

Bretveld kijkt goedkeurend naar de markering op de baan. Wat zijn grootste angst is? "Slecht weer. Het afwateringssysteem werkt niet goed. Als er een paar goede buien vallen staat het tot en met baan drie blank." Hij kijkt naar de dreigende wolken die langs drijven. "Het is het enige waar je geen invloed op hebt. Voor andere dingen is altijd een oplossing te vinden."

Hij vouwt zijn A4'tje op en stopt het weer in zijn achterzak. Tot nu toe loopt alles gesmeerd en het doel is vooral om dat zo te houden. "Ik wil hier goed op terug kunnen kijken en kunnen zeggen dat we na driekwart jaar voorbereiden een mooi evenement hebben neergezet."

Lees ook: Gratis toegang EK-atletiek op Museumplein

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden